Sistemul bancar are nevoie de restructurare, iar bancile sa-si reevalueze costurile, comisionale si dobanzile, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian. "Sistemul bancar trebuie sa se restructureze. Poate sediile sunt prea mari, poate sunt prea multe. Nu zic sa dea oameni afara, dar trebuie reevaluate costurile. Trebuie reduse comisioanele. Dobanda activa este mai mare fata de cea de referinta. Ecartul trebuie sa scada", a spus Vosganian la o conferinta organizata de Ziarul Financiar. Nu este prima data cand ministrul se baga in domenii in care nu are competente, interventiile sale fiind taxate de bancheri de fiecare data cand isi depaseste atributiile.

Varujan VosganianFoto: Hotnews

Vosganian s-a legat de-a lungul vremii nu numai de bancheri ci si de Guvernatorul BNR Mugur Isarescu. In 2008 a avut un schimb de replici cu Guvernatorul, Vosganian declarand ca BNR ar trebui sa fie de acord cu strategia Ministerului de Finante referitoare la cheltuielile bugetare: "Atunci când ministrul Finanţelor, odată ales în funcţie, preia realitatea şi arată naţiunii că trebuie restructurate cheltuielile, că trebuie introduse criterii de eficienţă, nu e în regulă ca guvernatorul, în loc să spună «Da, sunt de acord cu strategia pe care o adoptă MEF», să menţioneze că structura nu este bună. Nu mai vreau ca guvernatorul să-mi atragă atenţia!". Vosganian a adaugat că, dacă ar fi în locul guvernatorului BNR, s-ar feri să facă declaraţii, din postura unui analist, referitoare la politicile unei alte instituţii: "Eu, în locul guvernatorului, m-aş feri să devin un analist în problemele Ministerului de Finanţe, pentru că banca centrală are de luat propriile reflecţii în legătură cu politica pe care o duce şi eu nu am făcut niciodată referire la adresa politicii BNR".

Joi, Vosganian nu a ezitat sa il intepe iat pe Isarescu: "Nici mie nu mi-ar placea ca domnul Isarescu sa vorbeasca despre Oltchim, desi este din Valcea. Dar dat fiid nivelul inflatiei din Romania, cel mai mare din UE, este greu ca guvernatorul sa decida reducerea dobanzii de referinta", a mai spus Vosganian.

In urma cu cateva zile, prezent la o emisiune a ZF Live, Varujan Vosganian s-a aratat deranjat de nivelul dobanzilor din sistemul bancar. "Industriasii romani sunt dezavantajati la nivel european din punct de vedere al creditarii si al ratelor de dobanda", a spus Varujan Vosganian care atin ut sa puncteze ca in Germania, intreprinderile se finanteaza cu 1% dobanda la credite in timp ce in Romania finantarea este de 4,5 ori mai scumpa.