Pretul petrolului Brent, relevant pentru Europa, s-a aflat pe un trend ascendent in ultimele 3 saptamani, marcand o crestere de la nivelul de 100,69 USD pe baril la inceputul intervalului mentionat, pana la 108,94 USD/baril vinerea trecuta, la finele zilei de tranzactionare, ceea ce inseamna o crestere de cca 8,2% per ansamblul perioadei respective, se arata intr-o analiza remisa HotNews.ro de compania Noble Securities.

Petrolul Brent a inceput anul 2013 la un pret de 111,32 USD/baril, atingand maximul pe anul in curs in luna februarie, cand s-a apropiat de 120 USD/baril. "Nici economia globala reala si nici speculatiile din lumea financiara nu au putut sustine insa acest pret, asa incat, incepand cu cea de-a doua luna a acestui an, petrolul a intrat pe un trend descendent, avand chiar cateva tentative de scurta durata de a se stabiliza sub pragul de 100 USD/baril, fara succes insa", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities.

Declaratiile presedintelui FED din iunie au actionat asupra pretului petrolului in doua etape; initial, dupa anuntul privind posibilitatea reducerii stimulentelor financiare in 2013, petrolul a scazut in principal ca efect al intaririi monedei americane: in general, petrolul este apreciat de investitori atunci cand USD scade, iar acum a avut loc reciproca. Apoi, dupa primele zile de "soc", investitorii au interpretat declaratiile FED ca intarind perceptiile privind revenirea economiei americane- cel mai mare consumator de petrol la nivel mondial- ceea ce a stimulat cererea globala de petrol, preturile incepand sa creasca: petrolul Brent a ajuns la cotatii neatinse din aprilie, iar petrolul West Texas Intermediate (WTI, relevant pentru piata americana) a atins maximul ultimelor 15 luni. Cresterea a fost extrem de abrupta pentru petrolul WTI, care a ajuns de la 91,74 USD pe baril la inceputul anului curent, la 106,05 USD/baril la sfarsitul saptamanii trecute, inregistrand o crestere de aproape 16%. Astfel, pentru prima data din 2010 si pana in prezent, diferenta de pret intre petrolul Brent si WTI a scazut sub 3 USD.

"Alaturi de vestile majoritar pozitive privind economia americana, au fost si alti factori care au sustinut la randul lor cresterea generala a pretului petrolului: pe de o parte, perioada de vacante creste in general cererea globala de carburanti, iar plecarea in concedii si cheltuielile aferente sunt vesti bune atat pentru consum, cat si in ceea ce priveste increderea populatiei intr-o evolutie economica pozitiva. Situatia din Egipt a favorizat, la randul sau cresterea pretului petrolului, prin prisma ingrijorarilor privind eventuala posibilitate ca tensiunile sa se extinda in regiune", a precizat Silviu Pojar.

Saptamana trecuta pretul petrolului Brent a ajuns la maximul ultimelor luni, respectiv intr-o zona de pret neatinsa dupa zilele de inceput de aprilie (107- 109 USD/baril). In ceea ce priveste Leul, acesta a oscilat in ultimele saptamani pe pietele financiare in jurul intervalului de 3,45-3,47 lei pentru 1 dolar, depasind astfel plafonul de la inceputul lunii aprilie, cand cotatia se situa in zona 3,42- 3,45 lei pentru 1 USD; discursul presedintelui FED de miercurea trecuta insa, care a aratat ca autoritatile americane totusi nu se grabesc foarte tare sa reduca semnificativ stimulentele monetare, a condus la deprecierea Dolarului american, asa incat inclusiv Leul a "profitat" de aceasta evolutie: moneda nationala a incheiat saptamana trecuta cu o cotatie de 3,3774 lei pentru 1 Dolar american, adica sub plafonul de la inceputul lui aprilie.

"Astfel, desi petrolul s-a scumpit in ultimele saptamani, ne asteptam ca recenta apreciere "surpriza" a Leului fata de Dolarul american sa reduca deocamdata posibilitatea unor noi majorari (semnificative) ale preturilor carburantilor in Romania in perioada imediat urmatoare; insa, dupa cum observam, pietele trec printr-o perioada extrem de volatila, iar valorile marfurilor si valutelor pot suporta modificari majore chiar de la o zi la alta, cu efectele de rigoare", a aratat Silviu Pojar.