Ne asteptam ca leul sa atinga pragul de 4,40/EUR in aceasta saptamana si acest lucru s-a intamplat marti, in apropiere de finalul sedintei, fara insa ca moneda locala sa depaseasca nivelul respectiv, se arata intr-o nota trimisa miercuri clientilor ING."Intrucat monedele regionale s-au indreptat in directia opusa, credem ca acest avans al leului este determinat de evolutia instrumentelor datoriei publice, si tinand cont de posibilul impuls din partea conditiilor favorabile de lichiditate, am putea asista la noi episoade de intarire a leului in aceasta saptamana", mai mentioneaza documentul citat.

Totusi, credem ca eventuala apreciere va fi limitata, date fiind volumele scazute si potentiale date economice sub asteptari in Europa astazi.

Prima zi a unei noi perioade de mentinere a rezervelor minime obligatorii debuteaza astazi cu ratele ON in jurul valorii de 3,7%, cel mai scazut nivel de debut din acest an. In vreme ce o parte a acestei performante poate fi explicata prin suma relativ ridicata atrasa de banci la operatiunea repo de ieri, credem ca aceasta se datoreaza si imbunatatirii conditiilor de lichiditate la care ne asteptam de ceva vreme. Notabile au fost si scaderile de circa 20pb ale

ratelor de pana la un an pe curba FX swap ieri, miscare care a impulsionat probabil si reducerea de 5pb a randamentelor titlurilor de stat de pana la trei ani.

Planurile de emisiuni ale ministerului finantelor in acest trimestru vor mentine cel mai probabil ratele pe termene scurte la niveluri scazute pana la finalul trimestrului, fapt care va sustine probabil tendinta de scadere a randamentelor titlurilor de stat.