Presedintele SUA, Barack Obama, a redus numarul persoanelor de pe o lista cu posibili inlocuitori ai actualului sef al Rezervei Federale a SUA (Fed), Ben Bernanke, si va anunta succesorul la conducerea celei mai puternce banci centrale din lume in urmatoarele luni. Lista restransa include "niste candidati extraordinari", a declarat presedintele intr-un interviu acordat cotidianului New York Times si citat de Mediafax. Principalii candidati pentru post sunt considerati a fi fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si vicepresedintele Fed Janet Yellen.

Obama a afirmat ca vrea un sef al Fed care sa lucreze pentru a ajuta economia sa creasca si nu doar pentru a limita inflatia si pentru a mentine pietele financiare stabile.

"Ideea este de a promova acele lucruri care sustin imbunatatirea vietii americanilor obisnuiti. Vreau un presedinte Fed care sa poata privi obiectiv situatia si sa spuna ᅡSa ne asiguram ca vom avea crestere economicaᅡ", a spus Obama.

Principalii candidati pentru post sunt considerati a fi fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si vicepresedintele Fed Janet Yellen. Summers este un fost consilier economic al lui Obama, iar Yellen a facut parte din administratia presedintelui Clinton. Daca Yellen ar fi desemnata la conducerea Fed ar fi prima femeie care ar conduce banca centrala.

Oficiali importanti de la Casa Alba au afirmat saptamana trecuta ca Obama nu a luat inca o decizie de nominalizare a inlocuitorului lui Bernanke.

Mandatul actualului presedinte al Fed se incheie la sfarsitullunii ianuarie. Bernanke conduce banca centrala americana din 2006 si, din informatiile disponibile, nu doreste sa ramana pentru un al treilea mandat de patru ani.

Fed are un rol cheie in buna functionare a celei mai mari economii din lume, iar dupa criza financiara declansata in 2008 a preluat responsabilitati sporite a sectorului financiar.