In sedinta din 5 august 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,5 la suta pe an de la 5,0 la suta incepand cu data de 6 august 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor. Aceasta reducere a dobanzii cheie, asteptata de piata, nu va duce in mod necesar la scaderea dobanzilor la credite.

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid.

La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

  • Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica,  marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire. In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii

Consiliul de administratie al BNR a redus la inceputul lunii iulie rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,00% pe an de la 5,25 %, dand un semnal in directia ieftinirii creditelor. Banca Nationala a dat semnalul pentru reducerea dobanzilor la credite. Cred ca este si o chestiune de incredere, adica bancile trebuie sa vada ca aceasta tendinta este de durata, nu este una accidentala. Si prin faptul ca, pe de o parte, de mai multe luni dobanzile pe piata monetara sunt sub 5,25%, iar pe de alta parte, acum coborand si dobanda de politica monetara, inclusiv acest comunicat (comunicatul detaliat dupa sedinta Consiliului de Administratie al BNR - n,.r.), care are un accent pe mesajul pozitiv pe care-l dam sistemului bancar, mediului de afaceri si publicului din Romania, eu cred ca transmisia ar trebui sa se faca destul de repede", a mentionat Guvernatorul in briefingul de presa de la 1 iulie..