Mugur Isarescu a vizitat, joi, pestera in care va fi amenajat de catre Banca Nationala a Romaniei un muzeu al tezaurului, guvernatorul BNR fiind insotit de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, relateaza Mediafax. Isarescu si Mitropolitul Olteniei au turnat in mod simbolic o cupa de ciment la temelia viitoarei constructii care va gazdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu aceasta ocazie despre "Operatiunea Tismana" din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand 242 de tone de aur ar fi fost depozitate in pestera intr-o operatiune strict secreta.

TismanaFoto: Hotnews

Proiectul, initiat de banca centrala in anul 2007, pune in lumina actiunea cunoscuta sub numele de "Operatiunea Neptun" sau "Tismana", desfasurata in anul 1944. Atunci, Banca Nationala, in colaborare cu guvernul, Armata, CFR si Mitropolia Olteniei, a organizat adapostirea, in secret, a celor 242 tone de aur din tezaurul BNR, impreuna cu 3 tone de aur din tezaurul Bancii Poloniei, aflat in tranzit prin Romania. Intreaga cantitate de aur a fost pastrata, pana in 1947, intr-o pestera din apropierea manastirii Tismana, judetul Gorj.

Punctul muzeal va prezenta publicului cele mai relevante momente din perioada 1944-1947, asa cum sunt reflectate in documentele din Arhiva BNR. Vizitatorii vor afla astfel informatii cheie privind rolul banilor si al bancii centrale, inclusiv prin intermediul simpozioanelor, seminariilor si colocviilor ce vor fi organizate in acest spatiu expozitional.

"In 1944, tezaurul era sub foc incrucisat. Pe de o parte, Armata Germana, care se afla in Romania, pe de alta, Armata Rosie, care se apropia de granita noastra rasariteana. In aceste conditii, Banca Nationala, in acord cu Guvernul, a decis sa transporte aurul, in cel mai deplin secret, aici, la Manastirea Tismana, unde a fost depus in pestera.Misiunea s-a desfasurat cu succes. Ulterior, in februarie 1947, tezaurul BNR si cele trei tone de aur polonez s-au intors intregi la Bucuresti", a declarat Mugur Isarescu.

La randul sau, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvaluit faptul ca inainte de aducerea aurului in pestera de la Tismana intreg versantul care adaposteste pestera fusese dinamitat si urma sa se prabuseasca peste manastire daca inamicii ar fi aflat de locul in care era ascuns tezaurul Romaniei.

Mugur Isarescu si Mitropolitul Olteniei, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene, au vizitat pestera in care a fost adapostit tezaurul, guvernatorul BNR declarandu-se impresionat de locul sapat de armata in stanca, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur.

Isarescu a spus ca muzeul pe care BNR il va amenaja in pestera de langa Manastirea Tismana va fi deschis turistilor peste un an, cand se spera ca vor fi finalizate lucrarile de constructie.

Mugur Isarescu a spus ca in acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Nationala dorind sa expuna acolo documente din arhiva sa, datate in perioada 1944 - 1947, care au legatura cu adapostirea tezaurului la Tismana.

"Este important si faptul ca in muzeu vor fi valorificate documentele pastrate in Arhiva BNR, care, completate cu o bogata ilustratie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea "Operatiunii Tismana", de catre guvernatorul Alexandru Ottulescu, impreuna cu guvernul roman, la adapostirea aurului la Tismana, in timpul guvernatorului Constantin Angelescu si, in final, la aducerea acestuia inapoi la Bucuresti, in timpul guvernatorului Tiberiu Mosoiu", a adaugat Mugur Isarescu.