BNR a cotat joi un euro la 4,48 lei, dupa ce pe interbancar se tranzactiona joi in jurul orei 11 la un curs de 4,47 lei (miercuri fusese cotat de BNR la 4,46 lei). Dealtfel, leul a avut cea mai slaba evolutie dintre monedele Europei Centrale si de Est, cand s-a depreciat cu 0,4%, intorcandu-se la 4,48/EUR. "Nu acordam insa o semnificatie deosebita unor astfel de miscari zilnice relativ reduse, in special din cauza faptului ca aceastea contrasteaza cu tonul pozitiv din spatiul titlurilor de stat. Posibile temeri legate de pierderi ale leului cauzate de eventuale iesiri ale investitorilor straini din titlurile de stat in lei au fost probabil diminuate de avansul relativ puternic al acestor instrumente in ultimele doua zile, chiar daca aceste miscari au fost depasite de cele regionale", se arata intr-un raport al ING trimis joi dimineata clientilor.

In vreme ce perspectivele unui astfel de proces par reduse pe termen scurt, prognoza noastra asupra leului pe termen mai lung este pozitiva, intrucat moneda locala a beneficiat in acest an de o dinamica favorabila a contului curent, acesta inregistrand un surplus de circa 500 milioane euro in primele sapte luni ale anului, in linie cu prognozele noastre. Asadar, ne asteptam in continuare ca leul sa se intoarca la 4,45/EUR in viitorul foarte apropiat si credem ca un rezultat pozitiv la licitatia de astazi va fi favorabil acestei miscari.

Ratele ON continua sa fie tranzactionate la 2,75%, in vreme ce scaderile inregistrate in ratele pentru scadente mai indepartate de pe curba FX swap sugereaza ca participantii la piata se asteapta la conditii de lichiditate in continuare favorabile. Segmentul 1M-3M se afla acum cu circa 15-20pb mai jos la 2,75%-3,05%, iar ratele la 1Y au mai scazut cu 10pb pana la ,50%. Miscarea din urma pare legata de optimismul din piata titlurilor de stat, instrumentele

datoriei publice in lei adaugand inca 5pb la recentele scaderi, conducand curba randamentelor sub nivelul de la debutul zilei de luni.

Aceste evolutii ar putea fi concretizate printr-un rezultat pozitiv la licitatia de obligatiuni la sapte ani de astazi, la care ne asteptam ca ministerul finantelor sa vanda intreaga suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim de 5,15%. Acest nivel ar fi egal cu cotatia superioara din piata secundara (cu volume relativ reduse) pentru instrumentul respectiv, intrucat credem ca maturitatea neobisnuit de indepartata a titlurilor si rezultatul slab al licitatiei de luni ar putea afecta usor tonul acestei licitatii, se mai arata in raportul economistilor institutiei de credit amintite.