In august, indicatorii economici mondiali au avut miscari neregulate, in principal ca urmare a evolutiei din zona siriana. Excluzand acest element, evolutia acestor indicatori confirma faptul ca economia mondiala a atins un punct de inflexiune in trimestrul al doilea. Indicatorul Baltic Dry (barometru pentru fluxurile comerciale internationale) a revenit pe crestere in august (avans de 6,6% mom la 1 132 p.), iar in Statele Unite, Departamentul Comertului a revizuit in urcare estimarile privind ritmul de evolutie a economiei din trimestrul II (la 2,5% anualizat), se arata in Raportul Macroeconomic Mondial al SSIF Broker. (descarca din atasament Raportul complet)

Atat industria prelucratoare, dar si sectorul de servicii au accelerat in august, iar piata imobiliara inca pare rezistenta la ascensiunea costurilor de finantare. Totodata, ritmul de creare de locuri de munca a accelerat in august, luna in care rata somajului a continuat sa scada (la 7,3%).

De asemenea, datele din economia Chinei (a doua ca dimensiune pe mapamond) au surprins pozitiv, exprimand premise de inflexiune a economiei in trimestrul III (dupa decelerarea din trimestrele anterioare). Spre exemplu, industria prelucratoare a revenit pe crestere in august, dupa trei luni de declin, conform indicatorului PMI calculat de HSBC. Totodata, productia industriala a accelerat in august (ritm anual de 10,4% - cel mai bun din ultimele trimestre).

Nu in ultimul rand, investitiile fixe au crescut cu 20,3% an/an in perioada ianuarie-august, in usoara accelerare raportat la perioada ianuarie - iulie (20,1% an/an).

La nivelul Zonei Euro datele dezagregate comunicate de Eurostat au aratat stabilizarea cererii interne (in special a investitiilor) in trimestrul II (dupa declinul sever din trimestrele anterioare). Totodata, majoritatea indicatorilor macroeconomici comunicati recent au continuat sa se amelioreze, exprimand probabilitatea ridicata ca regiunea sa creasca (qoq) si in trimestrul III (consolidarea procesului de inflexiune).

  • In a doua jumatate a lunii august am asistat la intensificarea factorilor de risc de natura geopolitica: situatia din Siria.

In Romania indicatoriii macroeconomici din ultima perioada exprima faptul ca economia va accelera din nou in trimestrul al treilea, evolutie sustinuta de dinamica cererii externe nete, cu premise de transpunere graduala la nivelul cererii interne in perioada urmatoare. Declinul stocurilor din ultima perioada, coroborat cu asteptarile de reducere a costurilor de finantare exprima premise de stabilizare si relansare graduala a investitiilor private.

Evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici comunicati pe mapamond ma determina sa mentin scenariile centrale de previziune pe termen scurt pentru Statele Unite si Zona Euro si sa majorez scenariul central de previziune pentru economia Romaniei (prin incorporarea datelor dezagregate privind dinamica economiei in trimestrul II, dar si a evolutiilor indicatorilor macroeconomici lunari de la inceputul trimestrului III).

Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la faptul ca in a doua jumatate a lunii august am asistat la intensificarea factorilor de risc de natura geopolitica: situatia din Siria. Posibilitatea ca Statele Unite sa lanseze un atac asupra Siriei a condus la cresterea cotatiilor internationale la titei, spre nivelul maxim din ultimele trimestre (110 dolari pe baril la finele lunii august). Cresterea cotatiilor internationale la titei are impact nefavorabil pentru evolutia economiei mondiale, mai ales in contextul persistentei unui climat fragil in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni. Cu alte cuvinte, o derulare nefavorabila a evenimentelor din Orientul Mijlociu ar putea innabusi procesul de inflexiune a economiei mondiale.

  • Evolutii predominant nefavorabile in august in economia financiara

La nivelul economiei financiare s-au consemnat evolutii predominant nefavorabile in august, determinate atat de asteptarile cu privire la finalul expansionismului monetar din Statele Unite (cresterea costurilor de finantare - dobanda la titluri de stat pe 10 ani a atins 3% - nivelul maxim din ultimii ani), dar si de intensificarea riscurilor geopolitice (in Orientul Mijlociu) in a doua jumatate a lunii.

Dupa finalul sezonului de raportari financiare pe trimestrul II, atentia investitorilor pe pietele financiare internationale se va axa pe evolutia indicatorilor macroeconomici si a deciziilor de politica economica din principalele blocuri economice (decizia si semnalele emise la sedinta FED de la jumatatea lunii septembrie), dar si pe derularea evenimentelor din Orientul Mijlociu.

  • O interventie S.U.A. in Siria sau un esec al FED in exercitiul de convingere a pietelor financiare ar putea determina corectii ample pe burse

Din perspectiva macroeconomica mentin scenariul central de previziune pentru evolutia indicilor bursieri din pietele mature pe termen scurt la benign (-5% : +5% comparativ cu nivelul de inchidere din august).

Mentionez faptul ca o evolutie nefavorabila a riscurilor in Orientul Mijlociu (interventia S.U.A. in Siria) si un eventual esec al FED-ul in exercitiul de convingere a pietelor financiare cu privire la oportunitatea viitoarelor decizii de politica monetara ar putea determina corectii mai ample pentru indicii bursieri pe mapamond. Un astfel de scenariu alternativ descendent poate fi determinat si de decalajele existente intre unii indicatori din economia reala si din economia financiara.

De altfel, se pare ca, recent, am asistat la demararea unui proces de ajustare a acestor decalaje. Ma refer aici la dinamica indicilor bursieri din ultimele trimestre (ascendenta) vs. nivelul redus al investitiilor in economia reala, dar si la decalajul intre rezultatul pe actiune si dobanda la titlurile de stat in Statele Unite ale Americii. Nu in ultimul rand, indicii din statele dezvoltate par supraevaluati (comparativ cu mediile istorice), cel putin din perspectiva indicatorului PER (dupa cum se poate nota in cazul indicelui S&P 500).

Pe de alta parte, continuarea tendintei ascendente pe pietele internationale de capital este dependenta de relansarea durabila a investitiilor in sectorul privat al economiei reale. Acest scenariu este conditionat si de capacitatea FED de a convinge pietele financiare cu privire la oportunitatea deciziilor de politica monetara.

Citeste in atasament Raportul macroeconomic mondial al SSIF Broker