Moneda locala a incheiat o sedinta linistita ieri in jurul a 4,48/EUR, in pofida tonului international usor negativ care s-a transmis si in regiune. In vreme ce ne mentinem prognoza pozitiva pentru leu pe termen scurt, credem ca potentialul de apreciere a leului s-a mai diminuat, data fiind apropierea relativa fata de monedele regionale dupa sedinta de joi, se arata intr-o nota a economistilor ING transmisa clientilor corporate. Desi probabilitatea ca alianta sa se destrame este in crestere, un astfel de eveniment inca nu pare iminent, se mai arata in document. Vezi aici cursul online eur/leu

"Mai mult, monedele asiatice au avut o sesiune de pierderi, multe depreciindu-se cu 0,5% peste noapte. Intr-o alta ordine de idei, zgomotul de pe scena politica a crescut in utlima vreme. Un proiect minier contestat care a adus in strada circa 10 000 de protestatari in Bucuresti cauzeaza tensiuni in alianta de guvernamant. In comparatie, protestele din Bucuresti din ianuarie 2012 au adunat un numar maxim de 2 500 de participanti. Alianta a parut vulnerabila de la inceput, iar tensiunea a atins noi cote maxime ieri, cand liderul liberal (Presedintele Senatului) a declarat ca Premierul joaca un joc “parsivel”. Desi probabilitatea ca alianta sa se destrame este in crestere, un astfel de eveniment inca nu pare iminent.

Coincidenta a facut ca MF sa vada ieri titluri de stat pe piata locala si Eurbonduri, ambele cu maturitatea de sapte ani. In vreme ce am fost surprinsi de randamentul primelor titluri, participantii la piata par sa fi fost surprinsi de randamentul Eurobond-ului, care a fost si in suma de 13 ori mai mare. Titlurile in valoare de 1,5 miliarde euro vandute pe piata externa au avut un randament de 4,77%, cu circa 295pb peste cotatia mid-swap si cu 85pb peste mid-swap si CDS. Credem ca piata a perceput aceasta rata drept una generoasa, intrucat

diferenta peste swap si CDS a fost de doua ori mai mare acum decat la o licitatie similara in septembrie anul trecut (o luna care urma unei veri marcate de turbulente politice), cererea a fost de peste 4 ori mai mare decat oferta, iar randamentele pentru eurobond-urile la 6Y au crescut cu 15pb dupa anuntul indicatiilor de pret.

Cu aceasta vanzare, MF a atras 4,1 miliarde euro in emisiuni in valuta (desi 1,4 miliarde din piata locala), cifra apropiata de cele 4,3 miliarde euro care estimam ca reprezinta necesarul din acest an. Diferenta va fi probabil atrasa din piata locala in octombrie, prin licitatiile trimestriale care au de obicei loc in prima luna a trimestrului.

Obligatiunile la sapte ani in valoare de 500 milioane lei au fost vandute ieri la un randament maxim de 5,23%, ceva mai sus decat prognoza noastra in jurul a 5,15%, iar diferenta fata de randamentul mediu a fost relativ ridicata la 12pb. Totusi, cererea a fost ridicata, de aproape doua ori mai mare decat oferta, piata a receptat pozitiv licitatia, scazand usor sub randamentul mediu de 5,11%, in timp ce ratele FX swap (cu exceptia celor ON) au continuat sa scada. Nu am acorda insa o importanta deosebita acestui rezultat, intrucat credem ca efectele pozitive au fost sustinute de vanzarea eurobond-ului", se mai arata in nota citata.