Circa 21,6% din creditele acordate de bancile din Romania sunt considerate neperformante. De unde provin ele, pe tipuri de companii si pe sectoare de activitate? Cine genereaza aceasta neperformanta si care tipuri de credite sunt cele mai neperformante? Un studiu recent realizat de BNR arata ca in cazul microintreprinderilor, rata de neperformante se apropie de 50%, iar pe tipuri de activitati economice, constructiile si real-estate-ul aduna cele mai multe neperformante. Dar studiul aduce si cateva concluzii interesante.

S-o luam cu inceputul si sa spunem ca nu se pot face comparatii intre tari in privinta creditelor neperformante. Fiecare economie isi masoara in mod propriu neperformantele.

mai jos aveti cateva diferente intre modul in care sunt masurate neperformantele. Prin urmare, retinem doar ca nu se pot face comparatii intre tari. Nu comparatii "accurate"

Si acum sa trecem la adevaratele grafice cu privire la imprumuturile neperformante. Mai intai, sa vedem cum arata neperformantele pe tipul de moneda a creditului. Click pe imagine pentru a o mari.

Daca in cazul companiilor, aproape ca nu conteaza moneda, la populatie cele mai neperformante imprumuturi sunt cele in franci elvetieni (CHF) iar cele mai performante, cele in moneda nationala.

Mai jos, aveti graficul neperformantelor in cazul companiilor, pe tipuri de activitati economice. Click pe imagine pentru a o mari.

Constructiile si comertul par cele mai delicate segmente de business din punct de vedere al neperformantelor adunate. Serviciile, energia si agricultura, cele mai ok.

Sa ne uitam putin la marimea companiilor si sa vedem cine genereaza imprumuturile "toxice".

In cazul populatiei, daca luam tipul de credit si ne uitam la cine genereaza cele mai mari neperformante, situatia sta asa:

HH inseamna gospodarii, populatie (household). Calculele apartin BNR.

Concluzii:

  • Daca sunteti o firma mica si activati in zona constructiilor, mai bine va orientati catre alte finantari decat cele bancare. E foarte probabil sa fiti tratat cu refuz.
  • Daca vreti sa obtineti o finantare, alegeti moneda nationala
  • Ratele mici de neperformanta din agricultura au legatura cu volumele mai reduse de creditare. La volume mai mari nu ar fi exclus ca si neperformantele sa fie mai "consistente"
  • Cifrele din grafice sunt cele raportate de banci. Sa nu uitam insa ca bancile utilizeaza metoda "evergreeningului", prin care "rostogolesc" cu cateva zile inainte de scadenta imprumutul, pentru a nu fi nevoite sa-l provizioneze la BNR