Aprecierea initiala din regiune de miercuri a ramas doar o amintire distanta la finalul sedintei de tranzactionare, intrucat zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat pierderi de peste 0,5% in cea mai mare parte a zilei. Si daca ne asteptam la o apreciere a leului, aceasta s-a produs din alte motive, intrucat leul a evoluat contrar tendintei regionale de depreciere, scriu economistii ING Bank intr-un raport difuzat joi inainte de pranz. Credem ca moneda locala a fost probabil ajutata de banca centrala, asa cum sugereaza si volumele semnificative tranzactionate inaintea publicarii cursului de referinta al BNR, mai precizeaza acestia.

Continuarea interventiilor valutare de joi nu ar aparea in poza de rezerve pe luna ianuarie, cu tranzactiile realizate astazi avand termenul de decontare in luna februarie. Credem asadar ca BNR s-ar putea dovedi chiar mai agresiva in interventii astazi, cu scopul de a reduce si mai puternic pozitiile speculative impotriva leului. In aceste conditii, nivelul de 4,50/EUR pare o tinta apropiata pentru perioada imediat urmatoare.

Revenirea temerilor legate de impactul interventiilor bancii centrale a condus cel mai probabil la cresterea ratelor pe termen scurt ieri, cu ratele la 1M-3M in imediata apropiere a nivlului de 2% pe care l-au atins ultima oara in debutul lunii decembrie si, anterior acestui episod, in inceputul T4 2013. Ratele pe scadente mai indepartate au reactionat de asemenea, cu 1Y la 2,10%, nivel atins ultima oara inaintea deciziei BNR din 8 ianuarie, insa pe de alta parte, rata

ON este in continuare la 1,25%, persistenta acesteia sugerand ca lichiditatea ramane favorabila.

Credem ca circa 500 milioane euro au fost cheltuite de la rezervele valutare pentru apararea leului pana ieri in ianuarie, aceasta estimare urmand a fi testata luni, cand datele oficiale sunt publicate. Desi in mod cert aceste interventii au afectat lichiditatea interbancara, credem ca nu au fost de ajuns pentru a elimina surplusul (pe care il asteptam la circa 5 miliarde lei in inauarie, datele urmand a fi publicate pe 6 februarie).

Tensiunea din spatiul ratelor pe termen scurt a contribuit probabil la cresterea de circa 15-20pb in randamentele titlurilor de stat pe intreaga curba ieri, in linie cu miscarile inregistrate in regiune. Presiunea pare a se fi diminuat in aceasta dimineata, insa corectii importante or avea loc probabil doar pe fondul unor evolutii similare in ratele pe termen scurt.