"Dan Radu Rusanu si-a prezentat demisia. In ceea ce ma priveste, daca mi s-ar propune conducerea ASF, am mari rezerve ca as accepta. ncepand de astazi, salariul meu de 12.800 de euro va fi redus cu 30%. M-am gandit la o demisie de onoare, dar oricat ar fi ea de onoare, nu pot sa mi-o dau. E un moment foarte dificil pentru ca si asteptarile erau mari. Voi incerca sa comprim situatia ASF de-a lungul scurtei perioade de existenta. M-as referi la cateva premise care pot constitui un cadru de intelegere a situatiei ASF. Complexitatea care a insotit aparitia ASF poate fi inteleasa cel mai bine din interior. Este o eroare sa declari ca nimic nu functioneaza la ASF. Sunt numerosi oameni acolo care cu inteligenta fac ceea ce au de facut", a declarat miercuri presedintele interimar al Autoritatii, Daniel Daianu, la audierile comisiei senatoriale de ancheta.

Daniel DaianuFoto: Agerpres

Declaratiile facute la iesirea din Comisie:

  • Salariile sunt mari, iar intentia noastra este sa avem o diminuare a acestor salarii, care sa tina cont nu numai de o dimensiune emotionala si care este fireasca intr-o societate ravasita de o criza economica, dar care sa tina seama si de date care nu neaparat trebuie sa fie puse in relatie cu criza economica.
  • In actul normativ se spunea ca nu trebuie sa depaseasca un standard, dar nu se spunea neaparat un anume nivel
  • Aceasta este o optiune personala pe care o declar aici si voi respecta ceea ce spun aici: o scadere cu 30% a salariului meu. Echivalentul meu este de 12.800 euroDupa circa 10 minute de la debutul sedintei, presa a fost rugata sa paraseasca sala, urmand ca la final sa aiba loc declaratii de presa.
  •  Ceea ce poate fi perceputa ca demisie de onoare de catre unii si o iesire, fie si foarte complicata, dintr-o situatie extrema, poate fi vazuta ca lasitate de catre altii. Sunt multi lucratori in ASF care considera ca ceea ce se intampla acum este injust fata de munca lor. O demisie intempestiva este ca si cum i-as abandona intr-un moment de mare cumpana. Drept este ca eu fac parte din conducerea ASF, ca am alte responsabilitati decat un lucrator de executie din Autoritate. Ce ar zice alti membri din Consiliu ASF de o demisie a mea? Cu ce ochi m-ar privi? Ca fug la foarte greu?
  • Am cautat la ASF sa fac ceeea ce stiu  mai bine, fie ca este vorba despre relatiile internationale si reprezentarea Romaniei in diverse institutii europene, fie activitatea de analiza si supraveghere integrata --atributii care intra direct in mandatul meu. 
  • Cer iertare cetatenilor pentru salariu, pentru castigurile primite, nu printr-o decizie arbitrara individuala a lui Daianu la ASF, ci printr-o decizie colectiva care a avut in vedere un act normativ de infiintare a Autoritatii. Sigur, in momentul de fata, actul normativ poate ar fi trebuit sa aiba o alta scriere si sa tina cont de situatiile oamenilor.
  • Pe de alta parte, mai este o realitate. Oricat am discuta despre disproportia foarte mare intre cat castiga industria financiara - pentru ca castigurile din ASF, din fostele entitati care au fost comasate si au format Autoritatea, sunt in relatie cu cat se castiga in industria financiara, exista o dezbatere in Europa, peste Ocean, in Statele Unite -, aceste castiguri sunt disproportionate fata de cat castiga oamenii, cat castiga, de pilda, un eminent profesor, un exceptional doctor mai ales in societatea romaneasca
    In tarile occidentale castigurile unor categorii de profesionisti sunt relativ inalte si decente, adica rasplatesc pregatirea si contributia sociala pe care acesti profesionisti o au.
  • La noi, lucrurile sunt mult mai dramatice si atunci este de meditat. Pe de alta parte, eu cred ca o scadere brutala a castigurilor, nu la executiv, executivii trebuie, in momentul de fata, sa faca acest gest si nu numai noi, eu zic ca oricine va conduce autoritatea trebuie sa existe acest gest. La experti, lucrurile sunt mai delicate