"Evenimentele din Ucraina si Crimeea nu se vede in cifrele pe care le am zilnic in fata", a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa care a urmat sedintei Consiliului de Administratie. Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut in sedinta de vineri atat rata dobanzii de politica monetara (la 3,5% pe an), cat si ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor bancilor. HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratiile Guvernatorului.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Cele mai importante declaratii ale lui Isarescu:

  • Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici atesta continuarea procesului de dezinflatie in linie cu traiectoria prognozata de banca centrala  concomitent cu redresarea activitatii economice.
  • Rata anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric de 1,05 la suta in luna februarie 2014 de la 1,55 la suta in luna decembrie 2013. In acelasi timp, rata medie anuala a inflatiei a fost de 3,2 la suta in luna februarie 2014 fata de 3,6 la suta in luna anterioara, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum - indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana - a continuat sa scada, atingand nivelul de 2,6 la suta in luna februarie fata de 2,9 la suta in luna ianuarie. 
  • Aceasta evolutie si perspectivele favorabile ale inflatiei in contextul monitorizarii atente a evolutiilor interne si internationale au permis bancii centrale ajustarea corespunzatoare a conduitei politicii monetare si intarirea mecanismului de transmisie a acesteia in conditiile ancorarii eficace a anticipatiilor.
  • Lichiditatea in sistemul bancar a inregistrat fluctuatii, manifestandu-se o tendinta de surplus, ceea ce a determinat mentinerea ratelor de dobanda pe piata monetara, cu precadere a celor pe termen scurt, sub nivelul celei de politica monetara.
    Situatia favorabila a lichiditatii, scaderea dobanzilor la creditele noi ca efect al reducerilor succesive ale ratei dobanzii de politica monetara si imbunatatirea evolutiei imprumuturilor in moneda nationala creeaza premise suplimentare pentru o redresare a creditarii sectorului privat. Cu toate acestea, dinamica imprumuturilor acordate acestui sector ramane lenta pe fondul scaderii semnificative a volumului creditului in valuta. 
  • Dinamizarea activitatii economice s-a datorat evolutiei favorabile a exportului net, dar si ameliorarii cererii interne. Pe partea ofertei, contributiile majore la cresterea economica au fost aduse de productia industriala si cea agricola.
    Cele mai recente evaluari reconfirma perspectiva mentinerii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare la niveluri scazute, apropiate de minime istorice. Aceasta perspectiva este compatibila cu prognoza anterioara privind revenirea si mentinerea ulterioara a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare de 2,5 la suta +/-1 punct procentual. 
  • Riscurile asociate acestei perspective provin in principal din mediul extern, si anume volatilitatea fluxurilor de capital in conditiile variabilitatii apetitului pentru risc al investitorilor pe fondul evolutiilor geopolitice si regionale, accelerarii procesului de dezintermediere transfrontaliera din sistemul bancar si modificarii expunerilor fata de economiile emergente in ansamblu. 
  • In acest context, CA al BNR a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,5 la suta pe an, continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
  • Conduita politicii monetare este menita sa asigure mentinerea in mod sustenabil a stabilitatii preturilor pe termen mediu corespunzator tintei anuale stationare de 2,5 la suta, concomitent cu crearea conditiilor pentru revigorarea sustenabila a activitatii de creditare de natura sa contribuie la realizarea unei cresteri economice echilibrate si de durata. 
  • CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare.
  • Implementarea consecventa a mixului de politici macroeconomice si reforme structurale convenite in cadrul acordurilor de finantare externa incheiate cu institutiile internationale, alaturi de o situatie sociala si politica echilibrata in anul electoral 2014, este de natura sa consolideze stabilitatea economiei romanesti si sa intareasca rezistenta acesteia fata de socuri externe.
  • Consideram ca rata de politica monetara este bine pozitionata, acolo unde este. In privinta ratelor pe care le practica bancile, de la caz la caz, mai este camp de reducere. Asta daca ne uitam la lichiditatea din piata si la marjele dintre dobanzile active si cele pasive
  • Avem un studiu care arata ca la dobanzile la creditele de consum suntem sub nivelul celor din Cehia sau Polonia. O sa prezentam acest studiu la inceputul lunii aprilIE
  • Bancile se plang ca multe IMM-uri nu sunt bine capitalizate si nu stau stralucit la capitolul lichiditatilor
  • E greu de spus ca se va ieftini ceva in urma aplicarii accizei la carburant. Un asemenea impact difera de tara si de momentul in care se aplica
  • Nu avem o evaluare foarte clara a ceea ce au facut bancile cu banii eliberati prin reducerea anterioara a RMO, ci una generala: se mentine surplus de lichiditate pe piata monetara, pe partea de lei. Acest surplus este chiar evident. Ne mentinem obiectivul ca ntr-un interval de timp rezonabil sa mergem cu nivelul RMO catre nivelul european.
  • Analizam si cat anume din lichiditatea in piata s-a dus in creditare si cat in alte directii-cumparari de titluri sau repatrieri de imprumuturi. Vedeti si Dv ca asistam la diverse campanii de vanzari de credite. Acum, in foarte mare masura creditarea interna se face din resurse interna
  • Creditarea in lei merge intr-un ritm vioi. Asistam insa la descresterea creditarii in valuta. Speranta mea personala este ca in cateva luni, creditul total-lei plus valuta- sa reintre in teritoriu pozitiv