Soldul creditului acordat de bancherii comerciali clientilor neguvernamentali a scazut in luna martie 2014 cu 0,2 % fata de luna februarie 2014, pana la nivelul de 217,86 miliarde de lei, potrivit unui anunt facut vineri de Banca Centrala. Creditul in lei a crescut cu 2,3 %, in timp ce creditul in valuta exprimat in lei s-a diminuat cu 1,9 %. In urma cu circa o luna, guvernatorul Isarescu aprecia ca ritmul creditarii in lei evolueaza intr-un ritm "destul de vioi", dar scaderea imprumuturilor in valuta este accentuata, facand ca suma lor sa ramana in teritoriu negativ. El sustine ca mai exista "camp de reducere" si sugereaza bancherilor comerciali sa aiba in vedere noi taieri de dobanda.

Creditul guvernamental s-a redus in luna martie 2014 cu 2,7 %, pana la 81 921,3 milioane lei. La 31 martie 2014, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 12,0 % (10,8 % in termeni reali) fata de 31 martie 2013.

In urma cu circa o luna, guvernatorul Isarescu aprecia ca ritmul creditarii in lei evolueaza intr-un ritm "destul de vioi", dar scaderea imprumuturilor in valuta este accentuata, facand ca suma lor sa ramana in teritoriu negativ. El sustine ca mai exista "camp de reducere" si sugereaza bancherilor comerciali sa aiba in vedere noi taieri de dobanda. "Creditarea in lei parca merge in ritmul, sa nu spun necesar, dar intr-un ritm destul de vioi, nu alert. Scaderea creditarii in valuta este, insa, ceva mai accentuata. De aceea suma lor, creditarea in lei si valuta, este inca in teritoriu negativ", a mai declarat Isarescu.

Revigorarea creditarii in lei a fost influentata de reducerea dobanzilor. In urma relaxarii politicii monetare dobanzile la creditele in lei s-au inscris pe un trend descendent in ultimele luni, coborand sub pragul de 10%. Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de pret in majoritatea contractelor de credite de retail in lei este in jurul a 3%, iar lichiditatea din piata a ramas la un nivel cnfortabil.