Agentia de evaluare Standard & Poor's a imbunatatit vineri ratingul atribuit Romaniei, la "BBB minus" de la "BB plus", pe fondul cresterii economice si al mentinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului, transmite Bloomberg, adaugand ca este pentru prima oara dupa 2008 cand imbunatateste ratingul tarii noastre. "Romania face progrese in reducerea indatorarii externe. In plus, consolidarea fiscala si stabilitatea sectorului financiar sunt in continuare pe drumul cel bun", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.

Ratingul pentru imprumuturi in valuta si moneda locala pe termen lung al Romaniei a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicata treapta din "junk", la "BBB-", ultima treapta din categoria recomandata investitorilor.

Presedintele Traian Basescu decara in urma cu o saptamana ca agentia de rating Standard & Poor's mentine Romania in categoria nerecomandata pentru investitii, desi Bucurestiul are deficit sub 3% si crestere economica de 3,5%.

"BBB minus" este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investitii. In urma deciziei de vineri, ratingul de tara al Romaniei este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei si Spaniei, mai scrie agentia Bloomberg.

Moody's a mentinut Romania pe timpul actualei crize in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe termen lung. In prezent, Moody's atribuie Romaniei calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitiilor pe termen lung, cu perspectiva stabila.

  • La ce servesc agentiile de rating?

Teoretic, sarcina lor este sa evalueze total independent riscul de faliment sau de neplata a unui actor economic care se imprumuta, cum este cazul emiterii de obligatiuni. Mai exact, ele informeaza investitorii asupra riscului pe care si-l asuma daca imprumuta o astfel de societate sau un stat. Fiecare are o scala de notare, care merge de la AAA (triplu A) la CCC.

Ratingul este acordat dupa analiza cifrelor economice si financiare, printr-o decizie colegiala a analistilor agentiei. Este vorba despre o opinie, subliniaza agentiile, si nu de o recomandare de a cumpara sa vinde un titlu sau o actiune a unei societati.

Impactul ratingurilor.

Ratingul, care reflecta riscul de faliment al unei intreprinderi sau stat, a capatat o mare importanta pentru entitatile notate si pentru investitori. Pentru state sau pentru societati, degradarea ratingului se traduce imediat prin cresterea dobanzilor la care se imprumuta.

Investitorii trebuie si ei, uneori, sa revanda anumite titluri pentru a respecta reglementari interne sau financiare. Administratorul unui portofoliu constituit din obligatiuni va trebui sa respecte un anumit echilibru predefinit intre titlurile riscante si cele mai putin riscante. Daca o parte din titlurile sale, precum obligatiunile grecesti, sunt degradate, el va trebui sa scape de ele pentru ca portofoliul sau sa nu devina prea riscant.

  • Cui apartin agentiile de rating?

Moody's este o societate americana cotata si independenta, detinuta in proportie de 13% de miliardarul Warren Buffett. Fitch apartine in majoritate societatii franceze Fimalac, fondata de Marc Ladreit de Lacharriere si in proportie de 20% de grupul Hearst. Standard & Poor's este detinuta de editorul american McGraw-Hill Companies.

  • Cine le plateste?

"In general, o agentie de rating este platita de entitatile care doresc sa primeasca o nota sau de cele care utilizeaza aceasta nota", sub forma de abonament, explica Standard & Poor's. Potrivit baremului din 2009 pentru Statele Unite, o mare intreprindere trebuie sa plateasca minim 70.000 de dolari la inceputul procesului de notare, urmata de un abonament de "supraveghere", care se ridica la aproximativ jumatate din suma initiala. De fiecare data cand emite titluri pe piata, ea va achita in plus un comision de 0,045% din tranzactie. Sumele sunt aproximativ aceleasi in Europa.