Procesul de restructurare a sistemului bancar din Romania a fost destul de vizibil in planul prezentei teritoriale in perioada 2009 – 2013, ani marcati de criza financiara, cand aproape toate bancile ce au facut obiectul analizei noastre si-au diminuat numarul de agentii, scrie Cornel Dinu pe site-ul Ilikebanking.ro. Excluzand CEC Bank, cea mai veche banca romaneasca care a inchis un numar impresionant de agentii (260) cu precadere in mediul rural, Bancpost este institutie de credit care a renuntat la cele mai multe sucursale, in conditiile in care numarul de agentii s-a redus cu aproape 80 de unitati, de la 286 in 2009 la 207 la finalul anului trecut.

Si cea mai mare banca locala a mizat pe un plan amplu de restrangere a retelei teritoriale, BCR inchizand 53 de agentii in perioada 2009 – 2013, procesul fiind insa mai agresiv pe parcursul anului 2012. Urmeaza Alpha Bank cu un minus de 51 de unitati.

BRD si Volksbank si-au diminuat numarul de unitati bancare fiecare cu cate 50 de sedii. Fortata de pierderile consemnate in 2012, BRD a pus in aplicare in 2013 un proces de diminuare a costurilor, care a avut in vedere si redimensionarea retelei teritoriale.

In cazul Volksbank, planul de reducere a numarului de sucursale a fost extrem de vizibil in intervalul 2009 – 2011, pentru ca in 2013 institutia de credit sa mizeze pe noi investitii in modernizarea retelei teritoriale si chiar inaugurarea de noi agentii.

Alte institutii care au operat diminuari consistente ale portofoliului de sedii bancare sunt UniCredit Tiriac Bank (47 de unitati), Raiffeisen Bank (31 de unitati), Banca Romaneasca (31 de unitati) si OTP Bank (22 de unitati).

Criza financiara nu a insemnat pentru toate bancile locale restrangerea prezentei teritoriale, Banca Transilvania, Garanti Bank si Libra Internet Bank numarandu-se printre acele banci care si-au axat atentie pe identificarea unor spatii de inchiriat pentru a deschide noi agentii.

Banca Transilvania impresioneaza prin numarul de sedii inaugurate in perioada de criza financiara, in intervalul 2009 – 2011 mizand pe investitii masive in acest sens, materializate prin cele 37 de noi unitati. La randul ei, Garanti Bank a deschis, in acelasi interval, un numar de 27 de agentii.

Intre pa bankingnews.ro si vezi evolutia in timp a retelelor bancare.