"Dupa surpriza pozitiva legata de cresterea PIB de joi spuneam ca nu ne asteptam ca leul sa se intareasca puternic si moneda locala s-a apreciat doar pana la 4,43/EUR. Mai mult, imbuntatirea calificativului de tara in aceasta dimineata de catre S&P la BBB- (de la BB+) cu perspectiva stabila, a avut o influenta marginala in piete, leul avansand usor dincolo de 4,43/EUR", noteaza economistii ING intr-o nota transmisa vineri. "Ne asteptam la o astfel de reactie, intrucat prin aceasta imbunatatire, S&P doar a egalat calificativul acordat Romaniei de catre celelate doua agentii de rating (Moody’s si Fitch)", se mai arata in nota citata.

"Asa cum ne asteptam, S&P a citat imbunatatirea fundamentelor economice drept motiv pentru aceasta actualizare a calificativului de tara (punand accent pe ajustarea deficitelor externe) si a indicat ca potentiale astfel de actiuni in viitor sunt conditionate de continuarea consolidarii fiscale cuplate cu reformele structurale. In vreme ce procesul de refroma pare a fi incetinit vizibil (ex. amanari repetate a tentativelor de privatizare si reforma a companiilor de stat) dupa ce Romania a incheiat doua acorduri de finantare consecutive cu FMI, credem ca imbuntatirea continua a fundamentelor economice ar putea surprinde pozitiv agentia S&P, intrucat prognozam o crestere economica peste media de 3%, cea mai inalta din regiune, prognozata de S&P intre 2014-2017. In mod evident nu o

proiectie pe termen scurt, potentiala surpriza pe crestere ar putea sa conduca in cele din urma la imbunatatiri ale calificativului de tara al Romaniei, intrucat ar ajuta ajustarea deficitelor externe.

Ratele ON au scazut pana la nivelul facilitatii de depozit ieri si vor ramane cel mai probabil aici pentru restul acestei perioade de rezerva. Mai mult, rata la 1Y a continuat sa scada, ajungand la 2,40% si oferind probabil motive pentru scaderi similare sin in ratele mai scurte, intrucat reflecta faptul ca participantii la piata se asteapta ca surplusul de lichiditate sa persiste. In acest context, cu ratele pe termene lungi la circa 50pb de minimele istorice, credem ca si ratele la 1M-3M mai pot scadea cu circa 50pb in urmatoarele saptamani, anume cu jumatatea distantei fata de minimele record

Ne asteptam la un rezultat pozitiv la licitatia de obligatiuni pe cinci ani ieri, insa rezultatul oficial mai bun decat asteptarile, MF vanzand suma planificata de 500 milioane lei la un randament maxim de 4,12%, cu aproape 10pb sub prognoza noastra si cu 5pb sub cotatia inferioara din piata secundara. Un astfel de rezultat s-a mai inregistrat ultima oara in ianuarie, la o licitatie pentru un instrument similar, iar rezultatul pozitiv a fost subliniat si de cererea ridicata, de circa 4 ori mai ridicata decat oferta. In urma licitatiei, intreaga curba de randamente a scazut cu circa 10pb, pana la sau in apropierea minimelor istorice, de la 3,80% la 3Y la 4,55% la 7Y", se mai spune in document.