Reducerea contributiilor de asigurari sociale (CAS) cu un punct procentual ar insemna un efort bugetar de un miliard de lei anual, a declarat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Agerpres. "Estimarile pentru reducerea CAS cu un punct procentual sunt de un miliard de lei", a precizat Manolescu care a explicat ca reducerea cu cinci puncte procentuale a CAS de la 1 iulie ar presupune un efort bugetar de maxim 2,5 miliarde de lei pentru acest an. Dan Manolescu a mentionat, insa, ca decizia cu privire la reducerea CAS se va lua dupa discutiile din luna iunie cu reprezentantii institutiilor financiare internationale.

Foto:

Intrebat care ar fi prioritatea, din punctul sau de vedere, intre reducerea CAS si reducerea TVA la toate alimentele, reprezentantul Finantelor a aratat ca, in actualul context, reducerea contributiilor sociale este mai importanta, avand in vedere ca Romania se afla pe o pozitie dezavantajoasa din punct de vedere al taxarii pe forta de munca.

"Este evident ca sarcina fiscala pe forta de munca este mare, dar zona produselor alimentare este recunoscuta ca o zona intrinseca de evaziune fiscala", a mai spus Dan Manolescu. El a precizat ca totul depinde, insa, de rezultatele concrete ale fiecarei masuri, dar in privinta reducerii TVA, efectele nu se vad "peste noapte".

Secretarul de stat din Finante s-a referit, in acest context, la rezultatele reducerii la 9% a TVA la paine si produse de panificatie. "O reducere cu 15 punte procentuale a cotei la orice produs este evident ca genereaza, pe termen scurt, o reducere a incasarilor. Ar trebui sa existe o crestere imediata a cantitatilor vandute cu o suma echivalenta. La incasari, deci, a existat o scadere, insa s-a inregistrat o crestere treptata a cantitatilor raportate, deci operatorii au inceput sa raporteze mai mult, dar ar fi necesara o dublare a cantitatilor raportate pentru a compensa reducerea de TVA. Din pacate, nu avem inca informatii relevante pentru a trage concluzii. In plus, mai mult de jumatate din operatori raporteaza la trimestru, deci avem doar doua perioade fiscale incheiate pentru multi agenti din domeniu", a explicat Dan Manolescu.

Pentru a se lua in calcul reducerea TVA si la alte produse, trebuie sa se urmareasca cresterea gradului de conformare a firmelor, a mai spus secretarul de stat.

In Romania, cota cumulata de CAS platita de angajator este de 45%, iar colectarea se situeaza undeva la 32%, din cauza muncii la negru si diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.