Leul s-a apreciat marti in fata principalelor valute. Fata de euro, cotatia BNR a fost de 4,39 lei/eur, cea mai apreciata din 30 iulie 2013 incoace. Fata de francul elvetian, leul a ajuns la 3,59 de unitati (fata de 3,61 in sedinta anterioara) in vreme ce fata de dolarul american, cotatia monedei locale a castigat un ban, pana la 3,22 lei/euro. Dolarul a scazut marti dimineata fata de un cos de valute, inaintea anunturilor economice programate pentru astazi in SUA. Totusi, moneda unica nu s-a intarit prea mult in fata USD dupa ce comentariile sefului BCE facute ieri in Portugalia au intarit asteptarile pentru un pachet de masuri de politica monetara ce va fi lansat la sedinta din 5 iunie. Euro se tranzactioneaza in momentul redactarii la USD 1.3644/EUR.

"Valutele Europei emergente au pierdut ceva teren mati. Spre deosebire de regiune, leul a deschis in crestere la 4.4030/EUR si s-a intarit in cursul diminetii testand nivelul de 4.3874/EUR. Ne asteptam ca RON sa inchida ziua in crestere", scriu economistii Piraeus Bank.

Luni, seful Bancii Centrale Europene a vorbit in Portugalia despre faptul ca banca este gata sa actioneze impotriva riscurilor deflationiste lansand un pachet de masuri atat conventionale cat si special gandite, ECB fiind atenta la aparitia unei nedorite spirale negative a preturilor. Investitorii asteapta azi cateva anunturi economice in SUA: datele privind bunurile de folosinta indelungata in aprilie, indicele CaseShiller 20 privind pretul caselor in martie si indicele increderii consumatorilor in mai. Dupa publicarea acestor indici, e posibil ca si volumele tranzactionate pe piata valutara sa fie mai consistente.