Niciodata nu a avut Banca Nationala un consiliu de administratie mai de stanga decat acum, chiar daca peste tot se clameaza independenta ei politica. Luni, intr-un simulacru de audieri in cadrul comisiilor de buget reunite, socialistii si-au impus protejatii in detrimentul unor membri cu infinit mai multa experienta, demonstrand ca Politicul are ultimul cuvant chiar si intr-o institutie careia legea ii garanteaza independenta. Audierile propriu zise nu au existat luni, s-a trecut direct la vot, iar rezultatul - noul Consiliu de Administratie al Bancii Centrale - arata ca mai jos.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

Nici bancherii contactati de HotNews.ro nu s-au aratat foarte incantati de noua componenta a CA al BNR. "Nu comentam in mod formal pentru ca nu e treaba noastra. Dar nu putem sa nu observam ca in locul unor profesionisti in privinta politicii monetare au fost adusi specialisti in politicile bugetare. Macar daca ar fi fost adusi la schimb in Guvern profesionisti din BNR", au declarat pentru HotNews.ro reprezentanti ai comunitatii bancare.

Cine sunt membrii noului CA al BNR?

  •  Guvernator - Academician Mugur Isarescu

Ramane in functie. Este la al cincilea sau mandat. Exista voci care reproseaza numarul nelimitat de mandate de conducere a Bancii Centrale. Nimeni nu are insa curajul sa se opuna pe fata data fiind influenta pe care Isarescu ar avea-o la nivel european dar si al lojilor masonice. I se reproseaza ca nu a intervenit pentru a-si apara echipa.

  • Prim-viceguvernator - Prof. univ. dr. Florin Georgescu

Nu s-a atins nimeni de Georgescu. Desi criticat pentru manierele sale si modul direct in care isi expune opiniile, Georgescu este cel care da linia politicilor fiscale ale PSD.

A indeplinit functiile de deputat si ministru al finantelor (1992-1996). Din 7 mai 2012 pana in 21 decembrie 2012 a fost ministru al finantelor in Guvernul Ponta. A absolvit cursurile Facultatii de Finante si Contabilitate din cadrul A.S.E. Bucuresti in anul 1976, ca sef de promotie, urmand apoi cursul postuniversitar in management financiar al University of Missouri Kansas City, ca bursier Fulbright Alexander Hamilton Felow (august 1991 - mai 1992). A obtinut titlul stiitific de doctor in economie, specialitatea finante si circulatie baneasca (1989).

Dupa absolvirea facultatii, a lucrat in Ministerul Finantelor, ca economist, inspector financiar, sef serviciu si apoi director general la Directia Control de Stat Bucuresti. In paralel cu activitatea profesionala, a fost si cadru didactic asociat la ASE Bucuresti, catedra Finante-Banci.

A fost membru in Partidul Democratiei Sociale din Romania si membru al Biroului Executiv Central al PDSR. La data de 28 mai 1992, a fost numit in functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Finantelor. In Guvernul Nicolae Vacaroiu, a indeplinit functia de ministru de stat, ministrul finantelor (19 noiembrie 1992 - 11 decembrie 1996).

A fost ales ca deputat de Olt in doua legislaturi pe listele PDSR (1996-2000 si 2000-2004). In prima legislatura a fost vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, membru al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana si vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (din 11 iulie 1997). In cea de-a doua legislatura, a fost presedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci (pana in 17 martir 2004), presedinte al Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru controlul executiei bugetului Curtii de Conturi pe anul 2001 si 2002. A demisionat din Parlamentul Romaniei la data de 11 octombrie 2004, fiind inlocuit de Virgil Delureanu.

In paralel cu activitatea de deputat, in anul 2000, Florin Georgescu a fost membru in Consiliul de Administratie al Bancii de Investitii si Dezvoltare (BIB), institutie controlata de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, precum si presedinte al Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Incepand din anul 2004, detine functia de prim-viceguvernator si vicepresedinte al Consiliului de administratie al BNR. De asemenea, este profesor universitar doctor la ASE Bucuresti, conducator stiintific de doctorat.

  • Viceguvernator - Dr. Bogdan Olteanu, sustinut de PNL

Politician si avocat roman, fost deputat de Bucuresti si fost membru al Partidului National Liberal. A detinut functia de presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei intre 2006 si 2008. De asemenea, in perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Tariceanu. Ca urmare a alegerilor parlamentare din noiembrie 2004, Bogdan Olteanu a fost ales deputat de Bucuresti pe listele Aliantei Dreptate si Adevar. A figurat si ca membru in comisiile de privatizare a BCR si CEC.

La data de 7 octombrie 2009, Olteanu a fost numit viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, fiind impus de PNL in locul lui Daniel Daianu, preferat de Dan Radu Rusanu.

  • Viceguvernator - Liviu Voinea

Liviu Voinea, 39 de ani, ministrul delegat pentru buget in guvernul Ponta II, a avut cea mai ingrata misiune in Gvern: sa decida cui si cati bani i se aloca. In Guvernul Ponta I, Voinea a fost secretar de stat responsabil de politica bugetara in Ministerul Finantelor.

Vezi aici cv-ul noului viceguvernator BNR.

Voinea - economist, analist, consultant, consilier si fost membru in CA al Eximbank - a trebuit sa reduca deficitul bugetar, pentru atingerea tintelor convenite cu FMI si Comisia Europeana. Romania ramane una dintre tarile europene cu una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor in PIB, de 31-32%.

Liviu Voinea s-a nascut in 1975, a absolvit in 1997 Facultatea de Relatii Economice Internationale din ASE, iar in 1998 a obtinut un MBA la Stockholm University School of Business. Voinea este doctor in economie.

Este conferentiar universitar doctor in cadrul Departamentului de Relatii Internationale la SNSPA.

documente

VOINEA_multipage

(16 Iun 2014) PDF, 545KB

Vezi in fisierul din stanga declaratia sa de avere

Voinea a fost si director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), precum si presedinte al Voinea Business Development.

Domeniile de specializare ale lui Voinea sunt politici macro, investitii straine directe, comert international, politica de competitie, Agenda Lisabona.

  • Membru - Daniel Daianu

Fost economist sef al BNR (1992-1997) si pentru scurta perioada ministru al Finantelor (decembrie 1997 - sepembrie 1998), Daniel Daianu a cochetat de-a lungul vremii cu mai multe formatiuni politice, cea mai notabila realizare fiind pozitia de europarlamentar din partea PNL (2007-2009). Daianu a fost numit anul trecut prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, anterior fiind consilier si consilier onorific al premierului Victor Ponta. Imaginea lui de bun finantist a fost umbrita de scandalul fugii brokerului Cristian Sima, care l-a lasat fara cateva sute de mii de euro in conturi.

Licentiat in stiinte economice la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti (1975), Daianu a obtinut titlul de doctor in economie, tot la ASE, in 1988. Daianu si-a inceput cariera in 1976 la Directia de Informatii Externe, unde a lucrat exclusiv pe probleme economice pana in 1978, si a recunoscut public ca parintii sai au activat in Directia Securitatii Statului. A iesit din DIE in 1978, la cerere, devenind in deceniul urmator cunoscut pentru scrieri impotriva politicii economice a lui Ceausescu, care au fost evocate la Radio Europa Libera.

Cu toate acestea, Daianu este cunoscut ca un monetarist cu inclinatii spre stanga. El este membru corespondent al Academiei Romane, a fost presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si membru al American Economic Association

  • Membru: Gheorghe Gherghina

Despre Gherghina circula aproximativ tot atatea legende cate i se pun in carca lui Moisa Altar. Una dintre ele spune ca desi era imobilizat la pat intr-un spital, avand piciorul in ghips, oficiali ai cabinetului Ciorbea s-au dus sa-l roage sa le faca bugetul, ca nu se descurca. Gherghina le-ar fi facut intreg bugetul in 3 zile, mai spune legenda. Om devotat stangii, Gherghina a intrat se pare in conflict cu cativa puternici ai zilei si a preferat sa se retraga. El a si declarat luni ca isi dorea aceasta pozitie. 'Imi doream sa trec in BNR, mai ales pe pozitia aceasta. Am lucrat in perioada 2005 - 2009 tot in BNR, ca si consilier. O pozitie in Consiliul de Administratie pentru mine este o bucurie extraordinara', a declarat Gherghina, citat de Agerpres, dupa ce a fost avizat de Comisiile reunite pentru buget-finante. Reprezentanti ai BNR ne-au dat insa asigurari: "Asa cum facea bugetul din biroul de la Finante, il poate face si din biroul de la BNR", ne-au spus acestia.

Vezi aici CV-ul lui Gherghina.

  • Membru - Prof. univ. dr. Virgiliu Stoenescu- poet si mason

Virgiliu Stoenescu s-a nascut la data de 1 ianuarie 1947 in orasul Braila. A urmat cursurile Liceului "Iulia Hasdeu" din Bucuresti si apoi pe cele ale Facultatii de Comert Exterior din cadrul A.S.E. Bucuresti, absolvite in anul 1969. Intre anii 1969 si 1973 este cercetator stiintific la "Institutul de Economie Mondiala" din Bucuresti. Academicianul Costin Murgescu, directorul Institutului, l-a trimis la studii de specializare in Franta (1971-1972). Acolo, i-a cunoscut pe Marcel Schapira si Ion Vitianu, avand primul contact cu Masoneria. Reintors in tara, obtine titlul stiintific de doctor in economie (1973). Devine cadru didactic la A.S.E. Bucuresti, la Catedra de Istoria Gandirii Economice, avand din anul 1995 gradul didactic de profesor universitar titular la aceeasi catedra. Este vicepresedinte al Societatii Romane de Economie (S.O.R.E.C.). Membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei din 2004. Detine gradul de mare secretar general al Supremului Consiliu de grad 33 al Ritului Scotian Antic si Acceptat al Romaniei.

  • Membru - Conf. univ. dr. Agnes Nagy- sustinuta de UDMR

A absolvit cursurile Facultatii de Planificare si Cibernetica Economica, din cadrul A.S.E. Bucuresti. A obtinut titlul stiintific de doctor in economie, domeniul contabilitate si audit, specializarea finante-banci, in anul 2005, cu teza de doctorat "Eficienta auditului bancar in vederea reducerii riscului de sistem", elaborata in cadrul ASE Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr. Constantin Ionete. In sedinta camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei din 16 decembrie 1998, Agnes Nagy a fost numita in functia de membru al Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

  • Membru - Prof. univ. dr. Marin Dinu

Fost senator in legislatura 2000-2004 ales in judetul Dambovita pe listele partidului PSD.

Context:

Comisiile reunite de Buget Finante Banci i-au avizat luni pe Florin Georgescu pentru pozitia de prim-viceguvernator al BNR, precum si pe Bogdan Olteanu si Liviu Voinea pentru functiile de viceguvernatori, in timp ce candidatura actualului viceguvernator Cristian Popa a fost respinsa.

Florin Georgescu si Bogdan Olteanu au primit avizul cu unanimitate de voturi, in timp ce candidatura ministrului pentru Buget Liviu Voinea a fost aprobata cu 30 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 4 abtineri.

Cristian Popa a primit 6 voturi "pentru", 24 "impotriva" si 4 abtineri.

Deputatul PDL Andreea Paul a cerut cuvantul si a declarat in sedinta ca Cristian Popa este cel mai bun profesionist din BNR si regreta votul acordat de colegii sai.

Membrii neexecutivi ai viitorului Consiliu de Administratie vor fi Gheorghe Gherghina (sustinut de PSD) - 36 de voturi, Virgil Stoenescu (sustinut de PDL) - 35 de voturi, Daniel Daianu (sustinut de PSD) - 34 de voturi, Angnes Nagy (sustinuta de UDMR) - 34 de voturi si Dinu Marin (sustinut de PC) - 28 de voturi.

Candidatura actualului membru al CA Nicolae Danila a fost respinsa la vot, desi PSD a anuntat initial ca il sustine pentru un nou mandat.