In anul 2012, veniturile de protectie sociala (resursele din care se acorda prestatiile sociale) au insumat 92,91 miliarde lei, in crestere cu 4,7% fata de anul precedent. Ponderea acestora in Produsul Intern Brut (PIB - date semidefinitive) a fost de 15,8%, aflandu-se in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de anul anterior, a anuntat vineri Statistica.Cheltuielile privind protectia sociala (inclusiv costurile administrative ale schemelor de protectie sociala) s-au ridicat la 91,55 miliarde lei, cunoscand o crestere de aproape 1,0 % fata de anul precedent. Ponderea in PIB a acestei categorii de cheltuieli a fost de 15,6%, in scadere cu 0,7 puncte procentuale fata de anul 2011.

Cheltuielile cu prestatiile sociale (exclusiv costurile administrative si alte cheltuieli), in anul 2012, au reprezentat 15,4% din PIB, in scadere cu 0,7 puncte procentuale fata de anul 2011.

Ca si in anii anteriori (2000-2011), protectia sociala a fost orientata cu precadere catre acoperirea riscurilor de batranete si a celor de boala sau ingrijirea sanatatii care au implicat 49,4% si, respectiv, 26,5% din totalul cheltuielilor cu prestatiile sociale

Prestatia sociala reprezinta transferul in numerar sau in natura catre gospodarii sau indivizi, avand ca scop protejarea acestora de unul sau mai multe riscuri (nevoi) fara sa existe un aranjament simultan de reciprocitate.

Cheltuielile de protectie sociala cuprind:

- cheltuielile cu prestatiile sociale;

- costurile administrative (inclusiv alte tipuri de cheltuieli cum ar fi dobanzi bancare in conexiune cu fondurile sociale).