BNP Paribas a recunoscut luni seara ca a incalcat embargoul american impotriva Cubei, Iranului si Sudanului si a acceptat sa plateasca o amenda record de 8,9 miliarde de dolari pentru a scapa de eventuale actiuni in justitie, scrie AFP.

Dupa mai multe luni de negocieri aprige, banca franceza a incasat cea mai mare amenda impusa vreodata unei banci straine in Statele Unite.

"BNP a depus mult efort sa ascunda tranzactiile interzise, stergand urmele si inseland autoritatile americane", a subliniat ministrul american al Justitiei Eric Holder, intr-un comunicat. "Aceste acte reprezinta o incalcare grava a legii americane".

Amenda, de opt ori mai mare decat provizionale constituite de banca (1,1 miliarde de dolari), reprezinta suma pe care BNP a recunoscut ca a tranzitat-o prin SUA in numele clientilor sudanez (6,4 miliarde de dolari), cubanezi (1,7 miliarde) si iranieni (650 milioane de dolari).

Intr-un comunicat, directorul general al BNP Paribas, Jean-Laurent Bonnafe, si-a exprimat regretul pentru aceste "erori din trecut" si a asigurat ca amenda "nu are nicio influenta asupra capacitatii operationale sau comerciale" a bancii, capabila sa raspunda "in totalitate" fata de nevoile clientilor sai.

Recunoasterea vinovatiei nu este fara riscuri: banca se expune acum unor cereri de despagubiri din partea tertilor si anumitor fonduri de pensii sau colectivitati locale.

Amenda nu ar trebui sa afecteze insa rata de solvabilitate, un barometru al stabilitatii financiare.

Ancheta autoritatilor americane a vizat tranzactii de peste 190 miliarde dolari, efectuate in perioada 2002 - 2012.