In 2009, la alegerile prezidentiale, diferenta dintre Basescu si Geoana a fost de circa 70.000 de voturi. Analfabetii de la noi sunt de peste 3 ori mai multi, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica de la recensamantul general. La precedentele alegeri prezidentiale, diferenta de voturi din final a fost de circa 230.000 de voturi. Cam atatia analfabeti care pot vota avem in Romania, scrie Dan Popa pe blogul Hymerion. Intra in text si vezi cum sunt ei distribuiti in tara, ce etnie au cele mai multe persoane analfabete si alte detalii legate de analfabetismul de la noi.

analfabet pe regiuni si sexeFoto: Hotnews

Click pe imagine pentru a o mari.

Calitatea oamenilor politici lasa de multe ori de dorit. Drept este, de partea cealalta a “votului”, a electoratului adica, lucrurile nu stau in cel mai fericit mod cu putinta. Avem peste 233.000 de persoane cu drept de vot care s-au declarat analfabete. Ca nota statistica, cele mai multe sunt femei.

In total sunt peste 245.000 analfabeti in Romania.

Probabil ca o sa spuneti ca cei mai multi fac parte din etnia rroma, asa ca am incercat sa obtin datele dupa etnia asumata de persoanele declarate analfabete. Lucrurile stau ca in graficul de mai jos. Sursa datelor e Statistica locala. Click pe imagine pentru a o mari.

Pentru pretentiosi, admitem ca valorile absolute pot distorsiona putin imaginea, asa ca am calculat ponderile pe fiecare etnie. Valorile le aveti mai jos.Click pe imagine pentru a o mari.

In imaginea de mai jos, avem asadar urmatoarele: 1% din totalul romanilor sunt analfabeti, 0,8% din totalul maghiarilor, 14.1% din totalul rromilor sunt analfabeti samd. Ponderile nu reprezinta procente din total populatie, ci din total etnie, asa ca nu le adunati.

Dintre cei care pot vota, desi nu stiu carte, o parte sunt someri, altii lucreaza, iar cei mai multi sunt pensionari. Datele, in graficul urmator.

Click pe imagine pentru a o mari.

Daca va intrebati in ce zone din tara locuiesc cei mai multi dintre analfabeti, va dau un hint: Regiunea Sud-Muntenia. Medalia de argint o ia Moldova, iar bronzul si-l adjudeca Sud-Estul.

Click pe imagine pentru a o mari.

P.S. Acest articol nu se doreste a fi unul care arata cu degetul catre cei fara carte. In multe cazuri faptul ca au ramas ne-scoliti nu se datoreaza analfabetilor ci conditiilor socio-economice care nu le-au permis accesul la invatatura.

Citeste integral si comenteaza pe blogul Hymerion.ro.