Cei 1,3 milioane de turisti straini care au vizitat Romania in primul semestru au cheltuit la noi 2,2 miliarde de lei 

de Dan Popa     HotNews.ro
Luni, 15 septembrie 2014, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci

Turistii straini care ne-au vizitat tara in prima jumatate a anului au cheltuit in medie 2500 de lei in tara noastra, se arata intr-un comunicat remis luni de Statistica. Astfel, in primul trimestru cheltuiala medie a fost de 2622 de lei/turist strain, iar in cel de-al doilea trimestru, de 2498 lei/turist. In total, cei 1,3 milioane de straini care au venit in Romania in primul semestru au cheltuit 2,2 miliarde de lei. Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (57,9% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 64,3% din total.


Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (42,1% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 35,7% din total. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile  pentru cazare (52,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (93,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). 

Cheltuielile turistilor nerezidenti in  restaurante si baruri au fost de 16,7% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,4%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 35,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru imbracaminte si incaltaminte (35,2%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 73,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in trimestrul II 2014, 40,9% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 33,3% si-au organizat singuri sejurul. 

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (75,8% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de  13,8% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 8,1%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 2,3%.


Numarul total de nerezidenti cazati in hoteluri si pensiuni turistice in semestrul I 2014 a fost de 840,0 mii,  iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 2203,1 milioane lei.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (62,1% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 69,4% din total. 

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (37,9% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 30,6% din total. Calatoriile in scop particuar includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile  pentru cazare (50,7%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (92,8% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turistilor nerezidenti in  restaurante si baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,0%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 34,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (33,6%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 64,3% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania in semestrul I 2014, 41,0% si-au organizat sejurul prin agentii de turism iar 33,5% si-au organizat singuri sejurul. 

Principalul mijloc de transport utilizat de catre turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (77,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de  13,2% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 7,2%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 2,2%.Citeste mai multe despre   
Intreb BT: Credite pentru IMM-uri, in 2018. Doi specialisti raspund intrebarilor cititorilor. Intalnirea online a inceput

Doi specialisti in credite pentru IMM de la Banca Transilvania raspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la intrebari puse de cititorii StartupCafe.ro si HotNews.ro, la o noua intalnire online "Intreb BT", pe tema creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii - IMM. Daniel Szekely si Marsela Petreus vor raspunde la intrebari pe teme precum planificarea creditarii, la inceputul unui nou an de business, tipuri de credite, in functie de nevoile afacerii, tipuri de garantii.
  • Pune intrebarile folosind formularul de comentarii de pe StartupCafe.ro

839 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Putin (Luni, 15 septembrie 2014, 11:16)

    xolv [utilizator]

    Foarte putin.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă