Guvernul a avizat favorabil initiativa privind insolventa persoanelor fizice, in ciuda promisiunilor facute FMI

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:04 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a avizat favorabil o initiativa legislativa, initiata de un deputat PSD, privind insolventa persoanelor fizice, in conditiile in care in ultimii doi ani s-a angajat constant fata de FMI, in scrisorile de intentie, sa faca toate eforturile pentru a evita adoptarea unor astfel de initiative, potrivit agentiei Mediafax.

Avizul favorabil este acordat in contextul in care premierul Victor Ponta a declarat, in vara acestui an, ca Romania nu va avea nevoie sa reinnoiasca acordul cu Fondul Monetar International (FMI), care ajunge la final anul viitor.

In ultimii doi ani, Executivul a respins mai multe initiative legislative pe aceasta tema.

In proiect se arata ca romanii care au datorii sau credite si rate la banci trebuie sa beneficieze de reglementari clare si coerente care sa protejeze persoanele fizice, debitori de buna credinta, de situatia in care, sufocati de cumulul de datorii pe care trebuie sa le ramburseze, ajung in imposibilitate de plata.

Scopul actului normativ este de a asigura acoperirea datoriilor persoanelor fizice fara activitati antreprenoriale, aflate in insolventa, prin intermediul rambursarii datoriilor in baza unui plan ori prin intermediul lichidarii bunurilor respectivilor debitori.

"Executarea silita trebuie sa fie o procedura aplicata numai in ultima instanta, atunci cand debitorul persoana fizica nu mai poate, din diferite motive imputabile acestuia, sa-si respecte angajamentele de la momentul contractarii creditului", se arata in proiect.

Debitorul va fi considerat in imposibilitate de a-si achita datoriile la scadenta daca este incapabil sa isi achite doua sau mai multe datorii, fata de doi sau mai multi creditori, in decurs de peste 30 de zile de la data scadenta a acestora. In aceasta situatie, va avea dreptul sa depuna o cerere de "insolventa" si o propunere de plan pentru rambursarea datoriilor.

Instanta nu va putea refuza deschiderea procedurii de insolventa exclusiv in temeiul faptului ca debitorul nu are destule bunuri sa acopere costurile procedurii, costurile urmand astfel sa fie suportate de catre stat.

In ultimii doi ani, inclusiv in scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana in primavara acestui an, Guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata o legislatie privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi "subminata" disciplina de plata a ratelor la credite.

"Deoarece mentinerea disciplinei de creditare printre debitori contribuie semnificativ la consolidarea stabilitatii financiare, vom face toate eforturile sa evitam adoptarea initiativelor legislative privind insolventa personala, care creeaza un hazard moral si sunt deschise spre abuzuri la scara larga de catre debitori, ceea ce ar submina disciplina de creditare", se angaja constant Guvernul.

Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta London Economics pentru Comisia Europeana, contractat in 2011 si finalizat anul trecut, Romania este una dintre putinele tari europene unde nu exista o legislatie privind insolventa persoanelor fizice, care nu beneficiaza de nicio forma de protectie in fata creditorilor odata ce ajung in situatia de a nu-si mai putea onora obligatiile financiare.

Desi FMI neaga ca s-ar fi implicat in aceasta dezbatere, raportul London Economics aminteste ca in scrisorile atasate acordului se mentioneaza ca guvernul va continua consultarile cu FMI si Comisia Europeana inainte de a introduce masuri precum cele prezente in proiectul privind legea insolventei personale, care ar putea creste indisciplina in randul debitorilor.

Banca Nationala, care s-a opus de asemenea initiativelor, a invocat stabilitatea sistemului bancar
si posibilitatea ca bancile, confruntate cu legiferarea falimentului personal, sa ceara mai multe garantii pentru credite si sa restrictioneze accesul la finantare.US Commercial Service, agentie a guvernului SUA, noteaza ca numarul insuficient de judecatori si avocati specializati in proceduri de faliment ingreuneaza procesul judiciar in astfel de cazuri si impiedica de multe ori solutionarea in mod consecvent a dosarelor.

De asemenea, exista motive de ingrijorare legate de sistemul judiciar, care nu ar face fata numarului ridicat de dosare care ar ajunge in instanta in baza unei legi a falimentului personal.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea acord, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Mai multi analisti au apreciat ca exista un mare risc ca acordul cu FMI sa fie rupt daca Executivul va pune in aplicare masuri electorale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7200 vizualizari

 • +14 (22 voturi)    
  FMI nu conteaza (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:11)

  xanti [utilizator]

  Conteaza pomana electorala si frica de catuse.
 • +9 (17 voturi)    
  Pomana electorală (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:33)

  NikosGalis [utilizator]

  Atenție cum votați! Sa Țineți cont si ce se întîmpla pe vremea lui ilici... Parca nu este nici o diferența.
 • +13 (17 voturi)    
  Într-o societate "normală" ... (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:43)

  mitg [utilizator]

  ... această măsură ar fi fost minunată.
  Problema e că la noi o măsură ca asta va fi benefică celor care și-au luat plasme "cu buletinul", cei care au făcut credit de nevoi personale pentru un jaf înmatriculat în Bulgaria ș.a.m.d. Pe scurt, pomanagii.
  • -2 (6 voturi)    
   problema ta este ca e lege pesedista (Joi, 2 octombrie 2014, 10:40)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   ca daca o dadea boc poc, ar fi fost minunata.
   pomana nepomana, este binevenita legea
   • +2 (6 voturi)    
    dezvolta te rog... (Joi, 2 octombrie 2014, 11:07)

    Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    de ce e benefica?
    • -1 (5 voturi)    
     de ce? tu ai dezvoltat? (Joi, 2 octombrie 2014, 11:19)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

     ai scris aberatii
   • +1 (3 voturi)    
    Mai.. (Joi, 2 octombrie 2014, 12:42)

    sirb [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

    Datorita acestei legi, bancile vor cere mai multe garantii la acordarea creditelor! E bine? ioc dezvoltare, e bine?
    • -1 (1 vot)    
     este o supertitie (Joi, 2 octombrie 2014, 15:42)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui sirb

     gradul de risc nu a crescut. insolventa nu inseamna incetarea platilor sau recuperarea garantiilor. procedura se modifica in sensul ca bancile nu mai pot abuza asa usor.
     • 0 (2 voturi)    
      plus (Joi, 2 octombrie 2014, 15:52)

      Encounter [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      că îşi vor recupera mai greu (în timp mai lung) creditele acordate.
      • +1 (1 vot)    
       asa si trebuie (Vineri, 3 octombrie 2014, 12:28)

       jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

       pentru ca o parte din credite sunt recuperate prin abuz.
 • +2 (6 voturi)    
  titlul, dacă invers (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:48)

  Mazeta [utilizator]

  „Au uitat ce au promis când se aflau în opoziţie: Guvernul nu susţine legea falimentului personal.”

  http://www.economica.net/au-uitat-ce-au-promis-cand-se-aflau-in-opozitie-guvernul-nu-sustine-legea-falimentului-personal_36342.html#ixzz3EuPVTVuK
 • +11 (17 voturi)    
  E bine,e foarte bine (daruri de la Miky Dauer) (Miercuri, 1 octombrie 2014, 18:51)

  Plagarus [utilizator]

  7,4 milioane de vii si morti, se vor declara insolventi si mental ?
  • +1 (3 voturi)    
   Daca taceai (Joi, 2 octombrie 2014, 9:06)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

   filozof te numeai,dar ai vorbit si negura din mental ti-ai dezvelit!!!
 • 0 (4 voturi)    
  Romanii nu stiu ce inseamna faliment (Miercuri, 1 octombrie 2014, 21:19)

  Alex S [utilizator]

  Faliment inseamna sa nu mai ai nimic, nici bani si nici proprietati, si absolut nici un bun care poate fi executat. In nici un caz doar sa nu ai bani. Si oricum bancile nu or sa mai dea credite persoanelor care nu au nimic pe numele lor, deci tot saracii or sa fie loviti mai tare.
  • +3 (3 voturi)    
   Pareri.. (Joi, 2 octombrie 2014, 8:30)

   Mao2 [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   procedura falimentului se înțelege procedura de insolvență concursuală colectivă și egalitară care se aplică debitorului în vederea lichidării averii acestuia pentru acoperirea pasivului...
  • -1 (3 voturi)    
   Urmări (Joi, 2 octombrie 2014, 8:32)

   Encounter [utilizator] i-a raspuns lui Alex S

   Urmările nasoale pentru cei ce vor dori să îşi ia credite sunt că după ce (nu foarte) mulţi se vor da loviţi şi le va plăti statul (cu mare întârziere, ca de obicei) datoriile, creditele se vor scumpi la general, astfel încât ceilalţi nu vor mai putea să îşi ia credite la un cost normal. De asta ar merita scuipaţi dădătorii de pomană! Deci ca de obicei tot cei ce sunt corecţi vor plăti, în cazul acesta de 2 ori, o dată pentru că să nu uităm: dacă creditul celui ce nu mai poate plăti îl plăteşte statul, ghici de unde ia statul bani; iar 2 pentru că vom plăti mai mult pentru un credit pentru că bancile vor dori să se protejeze.
   Vai de steaua noastră, Ponta ne va îngropa!
   Iar ai lui sunt atţt de proşti încât sunt în stare să omoare gâsca cu ouă de aur!
   • +4 (4 voturi)    
    Nu le va plati statul (Joi, 2 octombrie 2014, 10:17)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Encounter

    Nu le plateste statul datoriile insolventilor.
    Statul va suporta costurile deschiderii procedurii de insolventa, atita tot. Altfel iti dai seama ce "bisnisuri" s-ar face?
    1. Gigel isi pune tota averea pe numele fiica-sii, mai putin un apartament cu 2 camemre
    2. Pe apartamentul aia ia un credit de 300.000 eur, doneaza banii fiica-sii, dupa care se declara falit. Banca vinde apartamentul dupa care cere statului restul de bani
    • 0 (2 voturi)    
     Dă Doamne (Joi, 2 octombrie 2014, 12:20)

     Encounter [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     să ai dreptate, dar sunt pesimist. De votanţi va tot fi nevoie, iar pe banii noştri se fac cele mai bune pomeni.
 • 0 (0 voturi)    
  aceasta lege a insolventei (Joi, 2 octombrie 2014, 20:51)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  nu prea are nimic de a face cu falimentul personal. pare un talmes- balmes prin care debitorul are o perioada mai lunga pt. restituirea debitului.
  BNR ar trebui sa apere interesul clientilor din Romania si nu interesul bancilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by