Contul curent al balantei de plati confirma scaderea investitiilor de portofoliu si in active si repatrierea profiturilor de catre multinationale

de DP     HotNews.ro
Marţi, 14 octombrie 2014, 15:53 Economie | Finanţe & Bănci

In perioada ianuarie - august 2014, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 945 milioane euro, comparativ cu 489 milioane euro in aceeasi perioada a anului 2013, acest lucru datorandu-se cresterii deficitului inregistrat de balanta veniturilor primare (cu un miliard de euro) si al reducerii excedentului veniturilor secundare (cu 294 milioane euro). Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania (date estimate) au totalizat 1,424 milioane euro, in crestere fata de luna trecuta), din care participatiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au insumat 1,64 miliarde euro, iar creditele intragrup au inregistrat o valoare negativa de 222 milioane euro (net). Veniturile primare reprezinta acele venituri realizate de firmele rezidente din contributia la procesele de productie, investitii de portofoliu sau in active, dar si inchirierea resurselor naturale unor unitati institutionale nerezidente. Veniturile secundare cuprind transferurile curente intre rezidenti si nerezidenti. Tradus din "pasareasca" limbajului financiar, datele prezentate marti de BNR confirma repatrierea consistenta a capitalurilor de catre multinationale si reducerea investitiilor.

Datoria externa pe termen lung a insumat 77,438 miliarde euro la 31 august 2014 (80,0% din total datorie externa), in scadere cu 1,8% fata de 31 decembrie 2013.

Datoria externa pe termen scurt a inregistrat la 31 august 2014 nivelul de 19,313 miliarde euro ( 20,0% din total datorie externa), in crestere cu 0,5% fata de 31 decembrie 2013.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 37,0% in perioada ianuarie - august 2014, comparativ cu 42,9% in anul 2013. Gradul de acoperire a fost 6,9 luni de importuri de bunuri si servicii la 31 august 2014, comparativ cu 7,3 luni de importuri la 31 decembrie 2013.

Investitii straine directe: Creditele subordonate dintre intermediari financiari afiliati (banci, IFN-uri) nu mai sunt considerate de natura investitiilor directe, ci se inregistreaza in contul financiar/ alte investitii.
Soldul datoriei externe publice este calculat pe baza cash (nu include dobanda acumulata si care nu a ajuns la scadenta). 


Datoria externa publica directa include imprumuturile externe contractate direct de MFP si autoritatile administratiei publice locale, in baza legislatiei privind datoria publica, inclusiv cele primite de MFP conform OUG nr. 99/2009 privind ratificarea Acordului Stand-By dintre Romania si FMI, precum si titlurile de stat cumparate de nerezidenti - calculate la valoarea de piata. Datoria externa garantata public include imprumuturile externe garantate de MFP si autoritatile administratiei publice locale, conform legislatiei privind datoria publica. 
Rata serviciului datoriei externe pe termen lung se calculeaza ca raport intre serviciul datoriei externe pe termen lung si exportul de bunuri si servicii.
Gradul de acoperire a rezervei in luni de importuri se calculeaza ca raport intre rezervele internationale ale Romaniei (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

1027 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă