Exporturile realizate in primele 9 luni din acest an au fost in valoare de 173,9 miliarde lei (39,0 miliarde euro), iar importurile au fost de 192,93 miliarde lei (43,35 miliarde euro), a comunicat luni Statistica. Fata de perioada similara din 2013, exporturile au crescut cu 8,1% in lei (respectiv 7,1% la valori exprimate in euro), iar importurile au crescut cu 7,6% in lei (6,6% la valori exprimate in euro). Deficitul comercial FOB-CIF in perioada 1.I-30.IX 2014 a fost de 19 milioane lei (4,28 miliarde euro), mai mare cu 606,0 milioane lei (108,7 milioane euro) decat cel inregistrat in perioada 1.I-30.IX 2013, se mai arata in comunicatul Statisticii. Doua treimi din exporturi sunt generate de firmele straine.

Contributia celor mai importante companii cu capital majoritar strain la exportul Romaniei este de circa 62-67%, ceea ce are implicatii majore pentru Strategia Nationala de Export (SNE) 2014-2020, care nu poate sa ignore aceasta realitate, a declarat, pentru Agerpres prof. dr. Cezar Mereuta, referindu-se la rezultatele unei ample cercetari si analize economice efectuate asupra celor mai importante companii.

'In urma analizelor econometrice, am putut arata ca aportul companiilor cu capital majoritar strain la exportul Romaniei este cuprins intre 62 si 67%. Altfel spus, doua treimi din exportul Romaniei este apanajul companiilor cu capital majoritar strain. De aici rezulta forta acestor companii, dar si vulnerabilitatea economiei noastre', a afirmat profesorul Mereuta, membru de onoare al Consiliului stiintific al Institutului de Prognoza Economica al Academiei Romane.

Referindu-se la impactul asupra exportului al deciziilor luate de catre companiile cu capital majoritar strain, profesorul Mereuta a prezentat cateva ipotetice scenarii.

'Daca Arcelor Mittal retrage doar o unitate, Galati, de exemplu, Romania pierde un export de 700 milioane euro. Daca Automobile Dacia ar vrea sa transfere productia in alta tara pierdem cel putin 1 miliard de euro, anual (...). Am trait experienta delocalizarii Nokia. Am pierdut circa 1,8 miliarde euro din exportul anului 2010. Vom mai pierde inca 1,3 miliarde euro, exportul rezidual din 2011 al Nokia, pentru ca, dupa ce a plecat, compania si-a vandut stocurile care contau pentru exportul acelui an. Si-a vandut stocurile, deci pierdem si la nivelul anului 2011. Nokia era pe al doilea loc in exportul romanesc', a adaugat profesorul Mereuta.

In acest context, el a reiterat necesitatea 'monitorizarii' de catre autoritati a activitatii economice a celor mai importante companii straine, active in Romania, in vederea contracararii impactului social al unor 'decizii luate in alta tara'.

'Dupa parerea mea, in Romania nu se constientizeaza faptul ca in cele 32 de companii straine care au pierderi muncesc mii de romani', a spus profesorul Mereuta, referindu-se la faptul ca in Top 100 companii cu capital majoritar strain, intocmit pentru anul 2011, doar 68 de companii sunt profitabile.

Una dintre concluziile cercetarii asupra prezentei capitalului strain in economia romaneasca este ca 'Strategia Nationala de Export va trebui adaptata la aceasta realitate, ceea ce in parte s-a si facut, dar va trebui sa aiba in vedere si preconizata regionalizare a tarii, care implica o noua viziune a posibilitatii companiilor romanesti de a face export din profil teritorial'.

'SNE trebuie sa se adreseze doar companiilor cu capital majoritar romanesc, de stat si privat, pentru ca in cazul multinationalelor strategia de export este decisa in tara de origine. Totodata, strategia nationala ar trebui sa coboare de la nivel sectorial la nivel de companie, unele sectoare ale economiei nationale fiind clar dominate de catre companiile cu capital strain. SNE ar trebui sa fie o strategie pentru companiile romanesti', a subliniat profesorul Cezar Mereuta.

In incheiere, profesorul Mereuta a aratat ca, in lipsa unor date furnizate oficial de catre autoritati, a trebuit sa utilizeze informatiile furnizate de asociatia exportatorilor, dar rezultatul obtinut are un grad de certitudine de 95%, deci suprapunandu-se aproape perfect realitatii economice.

'Imi este greu sa inteleg, cunoscand faptul ca nu exista nicio Directiva a Comisiei Europene, de ce informatii privind exportul companiilor romanesti a fost scos ca pozitie din bilantul contabil. Este o informatie secretizata?! Nicaieri nu am intalnit asa ceva. Nu am putut obtine bilanturile celor 11.593 de companii exportatoare ale Romaniei, active in 2011, in ordinea descrescatoare a exportului, cu codul CAEN corespunzator, dar cu sprijinul Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) am primit un Top 100 al companiilor exportatoare. Acestea acopera 52,33% din exportul de bunuri de 45,27 miliarde euro, in 2011, dar prin analiza econometrica am atins un grad de probabilitate de 95%', a spus profesorul Mereuta.

Intre primii o suta cei mai mari exportatori ai Romaniei se afla 92 de companii cu capital majoritar strain, care sustin 49,18% din exportul Romaniei, dar si intre celelalte opt din Top 100 mai exista cateva companii cu capital strain, desi nu majoritar, care contribuie si ele cu cateva procente