"Leul sta tolanit, ca sa zic asa, pe un interval de 4,40-4,44. Si ganditi-va ca este an electoral. Dar parca s-a tolanit si mai tare din septembrie. A devenit si mai lenes. Si ne intrebam cat mai dureaza aceasta nesimtire, a fost campanie electorala, au fost declaratii politice. Ignora total. Si apare intrebarea: cat o sa mai dureze?", a afirmat Isarescu, la un colocviu desfasurat la BNR. Cu doar cateva minute ca BNR sa afiseze cotatia leului, acesta se tranzactiona la un curs de 4,4405 lei/euro. Banca Centrala a cotat miercuri un leu la un curs de 4.4407 in fata monedei unice.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

"Ganditi-va ce era anterior intr-un an electoral! Acum ignora total campania electorala, ba s-a tolanit si mai tare din septembrie, daca ne uitam la cifre, a devenit si mai lenes, ca sa nu-l numesc altfel, sa nu-l jignesc. Si bineinteles ca apare intrebarea :Dom`ne, cat mai dureaza aceasta stare de - sa nu-i spun nesimtire, ca-l jignesc - de insensibilitate, ignorare a scenei politice, unde au loc miscari, declaratii? Inainte, cu cate declaratii s-au facut in campania electorala, stateam cu ochii cat cepele sa-l vedem pe unde se duce, nimic!", a spus Isarescu.

Scandalurile politice prin care Romania a trecut in ultima perioada nu au afectat insa vizibil cursul de schimb al monedei nationale. Cu toate scandalurile Microsoft sau cel legat de pretinsa apartenenta a premierului la un serviciu de informatii, leul se tranzactioneaza intr-un interval ingust in fata monedei europene. "leul a avut o evolutie calma in sedinta de marti, inchizand ziua la 4.4350/EUR. Am presupus ca o sesiune in care bursele europene inregistreaza avansuri ofera conditii favorbile unei reveniri insa aceasta nu s-a intamplat. Astazi bursele respective inregistreaza scaderi asa ca o revenire pare putin probabila iar leul deja s-a depreciat depasind pragul 4,40/EUR. Vedem putine motive pentru o depreciere rapida dincolo de acest prag insa posibila persistenta a unui grad de incertitudine in sfera politica dupa rezultatul surprinzator al alegerilor de duminica sugereaza ca o revenire brusca a leului pare dificila", noteaza ING intr-un raport destinat investitorilor.

"In absenta unor informatii macroeconomice interne piata financiara din Romania a fost influentata in sedinta de tranzactionare de marti, indeosebi de climatul macro-financiar extern. Totodata, continua sa se manifeste excesul de lichiditate la RON. In acest context, pe piata monetara ratele de dobanda s-au stabilizat in jurul minimelor istorice: overnight la 0.08%/0.50% (incadrand rata de dobanda la facilitatea depozite de la BNR, de 0.25%). Pe de alta parte, pe piata titlurilor de stat se noteaza o crestere usoara a ratelor de dobanda pe scadentele medii - lungi (la 10 ani la 3.85%). La licitatia suplimentara statul a atras 17.9 milioane RON prin titluri scadente in iunie 2027, la un cost mediu de 4.21%. Pe piata valutara lichiditatea s-a situat la nivelul mediu din ultimele saptamani, iar cursul EUR/RON a crescut cu 0.25%, la 4.4353, la BNR (nivelul maxim din ultimele sapte sedinte). Nu in ultimul rand, bursa a consemnat corectii usoare (indicele BET cu 0.3%), pe un rulaj de 5.4 milioane EUR", se arata intr-un Raport al Bancii Transilvania.

De regula, leul nu a reactionat la evenimente electorale, decat cu foarte rare exceptii. Una a fost in perioada Referendumului privind demiterea lui Traian Basescu din 2012, cand leul s-a depreciat puternic, provocand o iesire neobisnuita a Guvernatorului BNR. "Folosesc cuvintele unui foarte bun prieten al Romaniei, personalitate in lumea finantelor, care mi-a spus chiar asa: "Mai, voi chiar nu aveti ce sa faceti?" (...) Nu trebuie uitat ca lumea aceasta este formata din piete de unde Romania ia sume importante pentru a plati salarii, pensii. Depindem de pietele internationale si ele te penalizeaza dramatic. Deocamdata se vede pe curs. Se va vedea si pe costurile de finantare, inevitabil. Si e greu sa discerni cat vine din plan international, din locatie geografica, din imagine si cat vine din ce se intampla pe plan intern", a spus atunci guvernatorul BNR.