Salariul mediu net din octombrie 2014 a fost de 1705 lei (corespunzator unui salariu brut de 2358 lei), mai mult cu 7 lei decat in septembrie 2014, a anuntat luni Statistica. Valorile cele mai mari s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4500 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (998 lei). Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, salariul net a crescut cu 5,6%. Datele lunare privind salariile si numarul salariatilor sunt obtinute printr-o cercetare statistica pe un esantion format din 22.500 de firme cu 4 salariati si peste, care reprezinta 91,41% din numarul total al salariatilor din acest sector. Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net (14,3%) s-au inregistrat in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura) iar cele mai ample scaderi au fost in n extractia petrolului brut si a gazelor naturale (22,1%), salariile din acest sector ramanand cu toate aceste scaderi cele mai mari.

Mai jos, topul salariilor nete din octombrie.

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna octombrie 2014, in majoritatea activitatilor din sectorul economic , nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat usoare cresteri fata de luna septembrie 2014. Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (inclusiv prime pentru realizari deosebite), sume din profitul net si din alte fonduri, dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 14,3% in silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura);
  • intre 4,5% si 6,5% in alte activitati extractive, activitati auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activitati de asigurare si fonduri de pensii), intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii),
  • intre 3,0% si 4,0% in fabricarea altor mijloace de transport, activitati de posta si de curier, fabricarea de mobila, extractia minereurilor metalifere;
  • intre 2,0% si 3,0% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea echipamentelor  electrice, industria metalurgica, fabricarea de masini, utilaje si echipamente n.c.a.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost determinate de acordarea in luna septembrie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net sunt cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici din unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 22,1% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale;
  • intre 11,5% si 16,5% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei;
  • intre 2,5% si 5,0% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia carbunelui superior si inferior, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna septembrie in invatamant (5,3%) ca urmare a acordarii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv in administratia publica (0,4%), sanatate si asistenta sociala (0,1%).