Apropierea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii (24 decembrie-23 ianuarie), a platilor lunare de taxe si impozite catre stat si Sarbatorile de iarna (intrari de fluxuri de capital de la romanii care lucreaza in strainatate) isi pun amprenta asupra pietei financiare locale. "Pe piata monetara se noteaza o crestere generalizata a ratelor de dobanda, mai pronuntata pe scadenta o saptamana (data fiind apropierea noii perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar si a platii darilor lunare catre stat). Pe de alta parte, pe piata titlurilor de stat ratele de dobanda au scazut usor (la 10 ani la 3.64%), iar Trezoreria a atras 500 milioane RON prin certificate de trezorerie (scadente in iunie 2015) la un cost mediu de 1.47%. Pe piata valutara cursul EUR/RON a scazut cu 0.17%, la 4.4674, la BNR. Nu in ultimul rand, indicele BET a continuat sa creasca, pentru a treia sedinta la rand", se arata intr-un raport transmis marti dimineata de banca Transilvania, raport semnat de Andrei Radulescu, economistul sef al institutiei.

ZONA EURO

Increderea consumatorilor s-a ameliorat in decembrie, evolutie influentata de declinul cotatiilor internationale la titei. Indicatorul calculat de Comisia Europeana a crescut de la -11.5 puncte in noiembrie la -10.9 puncte in decembrie. Stirile macroeconomice si din sfera companiilor, fluctuatiile din pietele de bunuri si optimismul specific finalului de an au influentat piata financiara in sedinta de luni. Rata de dobanda la titlurile de stat germane la 10 ani a crescut usor, la 0.6%, indicele EuroStoxx 50 a urcat cu 0.4%, iar EUR s-a depreciat cu 0.16% fata de dolarul american, la 1.2259, la cursul oficial.

SUA

Vanzarile de case existente au scazut cu un ritm lunar de 6.1%, la 4.9 milioane unitati anualizat, in noiembrie.

Informatiile din plan macroeconomic si din sfera companiilor, evolutiile din pietele de marfuri si optimismul caracteristic finalului de an au influentat piata financiara luni. Rata de dobanda la titlurile de stat la 10 ani a stagnat la 2.16%, indicele Dow Jones a urcat cu 0.9% (noi maxime istorice), iar dolarul s-a apreciat cu 0.16% fata de moneda unica europeana, la cursul oficial.