Francul a urcat puternic in aceasta dimineata, cotatia medie calculata de BNR a fost de 4,58 de lei, in timp ce euro a slabit pana la 4,49 de lei. Dolarul a urcat si el pana la 3,99 de lei,miscarile fiind o consecinta directa a relaxarii cantitative impuse joi de Banca Centrala Europeana, combinata cu apropierea alegerilor din Grecia, care pun si ele o presiune in piata valutara. "Vineri, leul s-a intarit sub 4,49/EUR in urma primelor tranzactii, dar nu a avut puterea sa continue. Ne asteptam la o zi fara variatii mari, avand in vedere ca investitorii asteapta rezultatele alegerilor anticipate din Grecia din acest sfarsit de saptamana, in conditiile in care Syriza a parut sa se distanteze in sondaje in ultimele zile", se arata intr-un raport de vineri al ING.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit aceluiasi raport, pe piata monetara, randamentul pe termen foarte scurt a urcat cu 25 de puncte de baza inaceasta dimineata, la 0,35%, in timp ce segmentul 1M-3M a inceput sa scada dupa cresterile recente. Evolutia este in linie cu asteptarile noastre privind o dinamica favorabila din partea leului si conditii de lichiditate foarte bune, astfel ca segmentul a coborat cu 15-25 de puncte de baza, la 0,70-0,80%. MF a vandut certificate de trezorerie de 0,81 miliarde de lei la 11 luni la un randament maxim de 1,43% (comparabil cu asteptarile noastre de aproximativ 1,40%), valoare aflata, totusi, sub nivelul bid din piata secundara pentru un instrument similar. A fost un rezultat destul de bun, darcredem ca ar fi putut fi si mai bun daca momentul era altul. Piata a parut sa fie precauta inaintea anuntului BCE, avand in vedere ca randamentele unor titluri de stat romanesti erau in crestere in prima parte a zilei, dar miscarea a fost inversata dupa pranz, in urma comunicarii programului de relaxare cantitativa.

Randamentul titlurilor romanesti cu cea mai mare maturitate, obligatiunile la 12ani, a scazut ieri cu 10 puncte de baza, la 3,12%, in timp ce pentru obligatiunile la 10 ani, a coborat cu 5 puncte de baza, la 2,92%. Astazi, randamentele au continuat sa scada, mai ales la scadentele lungi, iar titlurile la 10 ani setranzactioneaza acum in zona apropierea nivelului de 2,80%. Credem ca perioada de scaderi de randamente pentru obligatiunile romanesti ar fi continuat sub impulsul factorilor locali, dar acum vedem un motiv in plus sa ne asteptam laacest lucru

Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a atins niveluri record joi si vineri saptamana trecuta, dar si luni, miercuri si joi saptamana aceasta, ca urmare a eliminarii a plafonului minim impus de Banca Elvetiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic incepand de joi saptamana trecuta, cand banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anuntat de BNR anterior deciziei Bancii Elvetiei, francul se afla in crestere cu peste 20% fata de leu.

Monedele din regiune au avut aceeasi evolutie in fata euro, scriu si economistii de la Piraeus Bank Romania. Reamintim ca Banca Centrala Europeana a anuntat ieri ca va cumpara, incepand din martie 2015 pana in septembrie 2016 active financiare in valoare de 60 miliarde euro lunar (incluzand schemele in desfasurare). BCE va cumpara maxim 33% din datoria emisa de un singur emitent si nu mai mult de 25% dintr-o singura emisiune cu conditia ca activele sa aiba cel putin doi ani si cel mult treizeci de ani pana ajung la maturitate. S-a hotarat de asemenea scaderea dobanzilor (deja foarte convenabile) la imprumuturile pe termen lung pe care BCE le ofera bancilor pentru ca acestea sa poata finanta economia reala. Chiar daca masurile anuntate ieri sunt cel putin la nivelul asteptat de investitori, succesul actiunii depinde de dorinta si abilitatea guvernelor din zona de a implementa reforme structurale, mai scriu economistii bancii cu capital elen.

Markit a anuntat vineri dimineata ca indicele PMI pentru zona euro a crescut peste asteptari la 52.20 puncte de la 51.70 puncte postate in decembrie si mai mult decat consensul de 51.80 puncte.

Preturile metalelor pretioase au crescut ieri dupa decizia de politica monetara a Bancii Centrale Europene, metalele pretioase fiind percepute ca active insensibile la inflatie dar au mai pierdut vineri dimineata din castig afectate de intarirea dolarului. Aurul a atins un nou maxim joi la 1,306.20 dolari pe uncie, scazand azi sub nivelul de 1,300.00, argintul este cotat la la 18.18 dolari pe uncie, pretul platinei a coborat la 1,270.00 dolari pe uncie de la maximul de ieri de la 1,287.75, in timp ce paladiul s-a mentinut deasupra a 770.00 dolari pe uncie.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.