Banca Centrala Europeana nu are nicio intentie sa incetineasca sau sa scurteze programul de tiparire de bani, desi se asteapta ca revenirea economica din zona euro sa se extinda si sa se intareasca.

Mario Draghi (foto arhiva)Foto: Agerpres/Xinhua

Luna trecuta BCE a demarat un program de achizitie de active bancare in valoare de 60 de miliarde de euro, programat sa se desfasoare cel putin pana in septembrei 2016.

“Scopul nostru principal va fi deplina implementare a masurilor noastre de politica monetara", a spus miercuri presedintele BCE, Mario Draghi.

“Achizitiile sunt programate sa continue pana la sfarsitul lunii septembrie 2016, in orice caz pana vom vedea o ajustare a traseului inflatiei aproape de tinta noastra de a ajunge la o inflatie sub, dar aproape, de 2%, pe termen mediu”, a spus Draghi.

Ultima raportare a inflatiei din zona euro a aratat ca aceasta se afla la -0,1%.

De asemenea, seful Bancii Centrale Europene s-a aratat surprins ca se speculeaza despre incetarea programului in conditiile in care acesta a debutat de doar o luna.

Conferinta sa de presa a fost intrerupta de o femerie cu tricou negru ce a sarit pe podium si a strigat: “Incetati dictatura BCE!”

Inaintea conferintei lui Draghi, BCE anuntase mentinerea dobanzilor la niveluri minime record. Principala rata de finantare, ce care determina costurile de credit, este de 0,05%, in timp ce la facilitatea de depozit, adica dobanda pe care o platesc bancile ca sa-si tina banii la banca centrala, este de -0,2%.