Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau la cererea ANAF ori a creditorilor daca depasesc cu mai mult de 60 de zile termenul de depunere a situatiilor financiare anuale, potrivit unor modificari legislative promulgate de presedintele Klaus Iohannis, scrie Mediafax. "Firmele vor putea fi radiate din oficiu sau, spre exemplu, la cererea ANAF sau a creditorilor, in cazul in care societatea nu si-a depus situatiile financiare anuale, si, dupa caz, situatiile financiare anuale consolidate, precum si raportarile contabile la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termenul prevazut de lege, daca perioada de intarziere depaseste 60 de zile lucratoare.Startupcafe.ro a scris inca de acum doua saptamani despre aceasta lege.

Legea vizeaza modificarea si completarea unor acte normative in domeniul inregistrarii in registrul comertului, a fost promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis si urmeaza sa fie publicata in Monitorul Oficial.

"Intrarea in vigoare a legii se va realiza pe etape, unele prevederi intrand in vigoarea in termen de 3 zile de la publicare, altele in termen de 90 de zile, in timp ce unele dintre prevederi vor intra in vigoare la data de 7 iulie 2017. Una dintre cele mai importante modificari aduse de noua lege, care va intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicare, consta in introducerea unor noi cazuri de dizolvare a societatilor, din oficiu sau la cererea oricarei persoane interesate. Spre exemplu, se poate pronunta dizolvarea, urmata de lichidarea si de radierea societatii, in ipoteza in care a expirat contractul de inchiriere sau de comodat cu privire la sediul social", a spus Moreanu.

Lista companiilor pentru care Oficiul National al Registrului Comertului urmeaza sa formuleze actiuni de dizolvare va fi afisata pe pagina sa de Internet sau pe portalul de servicii on-line cu cel putin 15 zile calendaristice inainte si se transmite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Ca urmare a modificarii legii, prin intermediul unui sistem de interconectare la nivelul Uniunii Europene intre oficiile nationale ale registrului comertului orice persoana va putea verifica, in mod gratuit, anumite informatii cu privire la orice firma din UE, precum denumirea si forma juridica, sediul social/profesional si statul membru in care este inmatriculata, codul unic de inregistrare fiscala si starea firmei.

Legea introduce si un alt element de identificare a firmelor, respectiv un identificator unic la nivel european, EUID. Acesta va include elementul de identificare a Romaniei, elementul de identificare a registrului national, numarul persoanei din registrul respectiv si, daca este necesar, alte elemente pentru a evita erorile de identificare.

Persoanele juridice de nationalitate romana care deschid sucursale in strainatate vor avea obligatia de a le mentiona la oficiul registrului comertului din Romania. Totodata, persoanele juridice cu sediul principal in strainatate care deschid sucursale in Romania au obligatia de a cere inregistrarea acestora la oficiul registrului comertului de la sediul fiecarei sucursale. Aceste sucursale vor avea, printre altele, obligatia de a depune anual, situatiile financiare ale persoanei juridice din strainatate.