Copacii nu cresc pana la cer!, avertiza in urma cu cativa ani administratorul unui fond de investitii, aratand prin aceasta metafora ca orice crestere la un moment dat incetineste sau chiar se opreste. Asta se intampla si cu bursele din China care trec in aceste zile printr-o ampla corectie. Sentimentul de panica insoteste si el fenomenul si chiar il amplifica. Foarte pe scurt, incetinirea economiei din China se datoreaza unei bule pe cale de a se sparge, panicii si interventiei guvernului chinez care face mai mult rau decat bine.

HotNews.roFoto: Hotnews

Printre brokerii care intermediaza vanzari/cumparari pe burse exista o vorba: cand frizerul tau iti spune ce actiuni sa cumperi, trebuie sa incepi de fapt sa vinzi!. Asa s-a petrecut si in piatele bursiere din China, dupa ce in cea mai mare sala de conferinte a Grand Hyatt din Lujiazui (echivalentul chinez al Wall Street-ului), in fata a peste 600 de investitori, Wang Weidong, unul din veteranii fondurilor de investitii recomanda tutror participantilor sa fie in piata. "Eu insumi mi-am anulat vacanta pentru a ramane si a investi", le spunea Wang. In scurt timp, piata bursiere incepea sa se prabuseasca.

E drept, la asta a contribuit si estimarea pesimista privind evolutia economiei chineze. Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere de 7,4% in 2014, ratand tinta de crestere fixata de autoritatile de la Beijing (7,5%), dupa un avans de 7,7% in 2013. Chiar daca pare mult pentru noi, la populatia Chinei, tot ce e sub 8% crestere economica inseamna o veste proasta. Acel 8% e limita sub care incepe sa creasca somajul si apar alte disfunctionalitati in economie.

Nu este de ne-luat in seama nici faptul ca in ultimul an, bursa chineza a crescut enorm. Intre iunie 2014 si iunie 2015, indexul bursei din Shanghai a aratat o crestere de 150%.A fost o crestere "nesustenabila", cum ar spune Isarescu. Mare parte a fost finantata cu bani imprumutati de la banci. Pe credit, adica. Totul ar fi mers ok, daca autoritatile nu ar fi relaxat treptat regulile.

  • China are acum mai mult de 90 de milioane de investitori individuali, 80% dintre acestia fiind mici investitori, asa numitii "mum and dad investors"

In randul acestora, comportamentul "de turma" este contagios. E suficient sa apara cativa care sa inceapa sa vanda, ca ceilalti ii urmeaza, amplificand sentimentul de panica.

Actiunile chineze au inregistrat miercuri scaderi dramatice, dupa ce Autoritatea de reglementare a avertizat ca piata bursiera a celei de a doua mari economii a lumii este cuprinsa de "un sentiment de panica", iar investitorii ignora masurile de sprijin adoptate de autoritatile de la Beijing, transmite Reuters, citata de Agerpres. Bursa de la Shanghai a inregistrat miercuri la deschidere o cadere de 6,97%, iar bursa de la Shenzhen a deschis si ea sedinta in scadere puternica de 4,07%. Potrivit Bloomberg, a fost decisa intreruperea cotarii a 1,249 de titluri la bursele de la Shanghai si Shenzhen, adica 43% din societatile cotate si aproximativ o treime din capitalizarea pietei bursiere.

  • In trei saptamani, valoarea actiunilor chineze a scazut cu aproape 30%, in pofida masurilor de urgenta adoptate de autoritati, iar unii investitori se tem ca turbulentele de pe piata bursiera chineza vor afecta economia reala.

'Nu am mai vazut acest gen de scadere pana acum. Nu cred ca cineva a mai vazut. Lichiditatea s-a golit complet. Initial, multi voiau sa pastreze blue chips-uri. Insa, avand in vedere ca multe actiuni sunt suspendate de la tranzactionare, singura modalitate a de reduce expunerea la risc este sa vanda blue chips-uri', a declarat Du Changchun, analist la Northeast Securities.

Spre deosebire de alte mari piete bursiere, care sunt dominate de managerii profesionisti de fonduri, investitorii de retail sunt responsabili pentru aproximativ 85% din tranzactiile de pe piata bursiera chineza, ceea ce creste volatilitatea. Reducerea surprinzatoare a dobanzii de politica monetara la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzactionare si alte masuri de stabilizare nu au reusit sa ii calmeze pe investitori.

Seria masurilor de sprijin a continuat miercuri. Guvernul de la Beijing a anuntat ca firmele de asigurari au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor intr-o valoare bursiera (fata de 5% anterior). De asemenea, Banca centrala a Chinei a promis ca va furniza si mai multa lichiditate pentru a finanta achizitiile de actiuni ale firmelor de brokeraj. Aceasta, dupa ce sambata principalele 21 de companii de brokeraj chineze au promis ca vor investi peste 19 miliarde de dolari in produse financiare bursiere.

Chiar daca unii analisti leaga caderea burselor din China de criza din Grecia, acesta nu este ingredientul principal al prabusirii, motivul principal al corectiei burselor continentale chineze fiind unul local.

Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% in 12 luni, fiind deconectata, practic, de economia reala, iar expertii se asteptau la o corectie. Prabusirea pietelor bursiere este o noua problema pentru liderii chinezi, care se straduiesc deja sa evite o aterizare dura a economiei chineze.

  • Grupul nipon Nomura- una dintre cele mai critice institutii financiare la adresa politicii Beijingului de pe piata imobiliara- avertizeaza de circa un an asupra bulei speculative formate in sectorul imobiliar chinez

Grupul financiar japonez Nomura- una dintre cele mai critice institutii financiare la adresa politicii Beijingului de pe piata imobiliara- avertizeaza de circa un an asupra bulei speculative formate in sectorul imobiliar chinez. Scepticii sustin ca imobilarele sunt emblematice pentru probleme financiare generate de cresterea rapida a ratei creditelor sau de politicile care promoveaza cresterea pe termen scurt in defavoarea unei cresteri economice mai echilibrate si pe termen lung. Aceasta graba a dezvoltatorilor de a construi cat mai mult se dovedeste paguboasa in unele zone ale tarii unde cartiere intregi stau goale.

Marimea sectorului imobiliar este estimata undeva intre 15% si 25% din economie. Nomura sustine ca patru provincii - Heilongjiang, Jilin, Gansu si Mongolia Interioara, vor intampina cele mai multe probleme. In fiecare dintre aceste regiuni, investitiile in sectorul imobiliar au trecut pe minus, iar productia industriala a incetinit. In Heilongjiang, langa granita cu Rusia, investitiile in proprietati au scazut cu 25% fata de anul trecut.

Nomura se asteapta ca PIB-ul Chinei sa creasca cu doar 6,8%, in 2015, iar un scenariu si mai pesmisit indica o crestere sub 5% pentru patru trimestre consecutive. Daca piata imobiliara incetineste, exportatorii care asigura materialele si echipamentele necesare pentru constructii vor inregistra la randul lor o cadere puternica.