"Salutam faptul ca s-a tinut cont de pozitia Bancii Nationale si de obiectivul asumat cu partenerii internationali privind tinta de deficit bugetar. Vrem sa vedem si impactul fiscal rezultat in urma acestor negocieri", a declarat pentru HotNews.ro Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Bancii Centrale. E drept, rezultatul la care s-a ajuns este prea putin din punct de vedere al macrostabilitatii, spun si alti oficiali ai BNR. "Problemele raman aceleasi", spune consilierul Guvernatorului, Lucian Croitoru. "Cand ai asemenea cresteri cu cheltuielile salariale, o reducere cu un punct procentual a scaderii TVA nu are cum sa le suplineasca. Efectele vor fi aceleasi: o reducere a credibilitatii, probleme cu costul datoriei, iar politica monetara va avea de suferit. Intr-un cuvant, aceasta relaxare e prea masiva si prea devreme", mai spune Croitoru.

Eugen Radulescu si Lucian CroitoruFoto: Hotnews

"Trebuie vazut cu creionul in mana impactul. Sigur ca e de salutat ca nu se va micsora acciza si ca TVA nu se reduce la 19%, dar e prematur sa ne pronuntam", explica si directorul Directiei de Stabilitate din BNR, Eugen Radulescu.

"Mie, aceasta relaxare imi aminteste de sfarsitul lui 2008, iar cand ma gandesc la 2008 imi vine in minte 2009 si 2010 (anii in care s-au facut corectiile salariale-n.red.) Dar pana nu facem calcule, nu putem sa ne ante-pronuntam", a mai spus Radulescu.

Reamintim ca joi, ministrul Eugen Nicolicea a anuntat la finalul negocierilor tehnice intre partide ca TVA va fi scazuta in trepte, la 20% de la 1 ianuarie 2016 si 19% incepand cu 1 ianuarie 2017 si ca s-a convenit, de asemenea, sa se amane scoaterea supra-accizei pentru carburant. Restul prevederilor au ramas neatinse.