Soldul migratiei internationale temporare de lunga durata a fost negativ (-42.177 persoane), adica din Romania se iese mai mult decat se intra. In cursul anului 2014, la fel ca si in anul 2013, femeile au emigrat intr-o proportie mai mare decat barbatii (56,8%). In randul imigrantilor, barbatii au fost majoritari (55,1%). Mai jos, situatia imigrantilor in Romania, pe grupe de varsta.

imigrantFoto: Hotnews

Cat priveste originea imigrantilor in Romania, cele mai recente publicatii ale Statisticii ("Migrarea externa in 2014), arata urmatoarea situatie:

Romania, ca si alte state membre ale UE mai putin dezvoltate, se confrunta cu fenomenul migratiei internationale spre tarile mai dezvoltate ale spatiului european, cauzat de mobilitatea pentru munca, in cautare de venituri mai mari si conditii de munca mai bune, dar si in scopul beneficierii de servicii de educatie superioare celor nationale.Pentru Romania, perioada specifica post-integrarii in comunitatea europeana, in special anii 2007-2008, a condus la amplificarea fenomenului migratiei internationale, datorita liberei circulatii a persoanei in spatiul european. Perioada de dupa 2008, confruntata cu efectele crizei economice prelungite, a generat un fenomen nou, cel al migratiei de revenire, caracterizat printr-o scadere/stagnare a emigrarii romanesti, reducandu-se numarul de plecari la lucru in strainatate si sporind numarul de reveniri in tara. Totusi, se mentine soldul net de emigrare, numarul plecarilor depasindu-l pe cel al sosirilor.

In anul 2013, numarul emigrantilor a fost de 171.600 persoane, in crestere fata de anul anterior, iar numarul imigrantilor a fost de 165.000 persoane, in scadere fata de anul 2012. Comparativ cu anul 2007, cand numarul emigrantilor (544.100 persoane) a fost de 6,3 ori mai mare decat numarul imigrantilor (86.000 persoane), in anul 2013 numarul emigrantilor este numai usor mai mare decat cel al imigrantilor. Soldul migratiei internationale constant negativ (chiar daca in scadere de la -457.800 in 2007 la -6,600 persoane in 2013), demonstreaza ca Romania este o tara de emigrare.

Daca ne uitam la calificarea celor care pleaca, lucrurile stau asa: dintr-un grup de 10 oameni care parasesc Romania ca sa isi caute de lucru, 3 (de fapt 3,2, spune INS) sunt absolventi de liceu, alti 2 (mai riguros, 2,4) sunt absolventi ai scolilor de ucenici, unul e absolvent al scolilor de maistri din tara, 3 (3,5 , conform INS) sunt copii de cel mult clasa a opta si abia 0,6 e reprezentat de persoane cu studii superioare.

Asadar NU absolventii de invatamant superior pleaca in numar consistent, ci cei de liceu. E vorba de cei care, foarte probabil, stiu o meserie si o aplica pe bani mai multi acolo decat aici.

Datele din fisierul de mai jos cuprind amanuntit, pe localitati aceasta situatie:

persoane temporar absente.

Mai jos, un fisier care cuprinde datele celor plecati pe grupe de varsta:

pers temporar absente pe grupe de varsta

Italia, Spania, Germania si Franta sunt tarile de destinatie, iar gruoa de varsta cu cea mai mare consistenta este cea de 30-40 de ani.