- 1. Fondul de locuinte este de 8,84 milioane locuinte, in continua crestere din 2008 incoace, pe un trend de scadere a populatiei
3. Avem o mobilitate redusa
Preferam sa cumparam o locuinta si sa stam in ea, fara sa ne gandim ca daca ne mutam in alt judet, putem sa ne imbunatatim spatiul locativ.
>

8 din 10 romani sunt proprietari si numai doi sunt chiriasi. In Vesti procentele sunt cam invers. Dar asta tine de mentalitatea culturala si de experientele private ale fiecaruia.
- 2. La tara, 3 case din 5 au toaleta in curte
- 3. Problemele locuintelor sunt multe: sunt vechi, au infiltratii, igrasie si pereti deteriorati

Unele familii acuza efectul neplacut al unor factori care afecteaza zonele in care se afla amplasate locuintele. Avem asa: zgomotul produs de traficul rutier, feroviar sau aerian (19,2% din totalul familiilor); poluarea aerului (16,0%); riscul unor incidente de tipul furturilor si agresiunilor (14,4%) si respectiv zgomotul produs de persoanele din vecinatate (8,2%). Circa 3% din familii spun ca zona in care stau e promiscua, adica e dominata de prostitutie, cladiri parasite samd). Pe medii de rezidenta, cele mai numeroase situatii de acest gen se constanta in urban. Dupa aprecierea familiilor chestionate de INS, o gospodarie din sase se confrunta cu una sau mai multe probleme serioase privind locuinta. Printre cele mai frecvente probleme care afecteaza calitatea locuirii se afla cele privind deteriorarea peretilor, podelelor, tocurilor de ferestre (60,2% din totalul familiilor care reclama existenta unor probleme ale locuintei) si igrasia din pereti, podele sau fundatia casei (50,3%). Comparatia intre mediile de rezidenta arata ca, in general, in rural, ponderile familiilor cu probleme ale locuintei sunt mai mari decat in urban, mai ales cele legate de deteriorarea peretilor, podelelor sau ferestrelor si de igrasie.
Aceste situatii sunt de inteles intr-o anumita masura, tinand seama de caracteristicile constructiilor corespunzatoare caselor individuale care se gasesc preponderent in localitatile rurale. In mediul rural, 2 din 5 familii traiesc in locuinte construite inainte de anul 1971. Ponderea locuintelor noi, construite dupa anul 2000, este de doar 15,2% pe total, fiind mai mare in zonele urbane (19,3%) fata de cele rurale (10,0%). Existenta baii/ dusului si a grupului sanitar, amplasate in interiorul locuintei, constituie elemente reprezentative pentru confortul si calitatea locuirii. In anul 2014, pe total, ponderea familiilor dotate cu baie/dus a fost de 68,1% iar a celor cu grup sanitar de 66,6%. In regiunile Nord-Est si SUD-EST , circa una din cinci locuinte semnaleaza ca are probleme.
lucrarea Statisticii poate fi achizionata de la sediul INS
Degeaba exista 8 milioane de cotete in tara, ca nu ne ajuta cu nimic. Statul face ZERO eforturi sa le conecteze la civilizatie (apa curenta, canalizare, drumuri, etc). Pana in momentul cand aceste 8 milioane de cotete vor fi conectate la civilizatie, cererea va ramane mare pentru locuintele decente...si de aici si pretul.
Mai mult...unele din case necesita investitii majore si din partea populatiei. Putin probabil sa se intample avand in vedere saracia si uneori varsta inaintata a proprietarilor.
Spre exemplu, cumpara un apartament vechi. Esti mort....ca nici un mosneag sau baba nu are interes sa repare acoperisul, sa varuiasca, sa investeasca in instalatiile sanitare comune. De ce? Pai toti asteapta pensia si Popa!
Asa ca cererea ramane imensa pentru locuinte noi si decente. Si se vand ca painea calda...
Las-o mai moale cu propaganda asta ieftina. Lumea cumpara ap care se invart in jurul sumei de 60-70 mii eur deoarece atat dau bancile prin programul prima casa. Putini sunt cei care au cateva zeci de mii cash si isi permit sa cumpere ceva peste 70 mii eur.
E normal ca cererea si oferta nu sunt aceleasi in Sectorul 1, Pascani sau Medgidia. Asa cum in sectorul 2 preturile sunt diferite la Granitul si la Pta Rosseti.
Preturile la locuinte in Buc au crescut, mai ales la locuintele din anii 1980-1989. NU cu mult, cam cu 3-5% dupa parerea mea, dar au crescut fata de anul trecut, La cele noi, preturile sunt in scadere de 2 ani, ajungand sa egaleze preturile locuintelor vechi. De ce? pt ca sunt in zone aiurea, sau la margine, sau printre blocuri ceausiste care iti iau toata lumina, sunt multe prost facute (cu peretei din rigips si bucatarie in sufragerie).
Dar e greu de spus daca piata imobiara va creste iar, sau va scadea, Niciunul din motivele enumerate in acest articol nu sunt reale..de fapt, cel mai mult conteaza cererea solvabila (cat de multi sunt cei care au bani sa isi cumpere o casa)...cand ei vor fi multi, atunci vor creste si preturile.
Nu am înțeles eu bine, sau suntem în jur de 20-30 de mii de români cu toții? Știu că suntem în plin declin demografic, dar chiar așa?
Articolul ignoră principalul factor în imobiliare şi anume locaţia. Deageaba avem noi 8 milioane de locuinţe; pune-l pe cineva dintr-un oraş mare să se mute definitiv la ţară unde sunt suficiente locuinţe. Dacă n-are loc de muncă?
Până la urmă care e legătura cu faptul că preţul locuinţelor a crescut şi creşte foarte mult în Timişoara de exemplu şi faptul că în Olteania sunt locuinţe fără toaletă înăuntru?
2. Mai exista si studenti straini (poate ca nu sunt multi dar or fi cativa). Mai exista si studenti care studiaza in alte orase. Ei ce sa faca? Stau in chirie intr-un apartament care nu e la ei in oras. Deci un om "ocupa" oarecum 2 apartamente in acelasi timp corect?
3. BCE pompeaza pe piata 2 miliarde de EUR/zi. Nu se duc toti banii in imobiliare dar undeva se duc ca doar nu se evapora nu?
4. Dobanzile la depozite sunt derizorii (gen 1%) iar cei care stateau cu banii la banca isi vad economiile stagnand asa ca se gandesc la o investitie.
5. (ar fi si cazul meu poate) Cu criza din Grecia se pune iar problema increderii in banci. Se spune ca bancile din Romania au solvabilitate 16% adica daca maine merg toti oamenii sa-si retraga banii bancile ar avea "pe stoc" doar 16%. Eu ca si om care cunosc aceste aspecte consider ca este mai in siguranta sa-mi tin banii investiti intr-un imobil decat intr-o banca potential falimentara.
articolul spune cam așa: "28% din români au WC in curte, deci prețurile nu au cum sa crească". nu vad legatura cauză-efect dat fiind că cel cu WC in curte nu este cumpăratorul tipic de apartament in oraș.
eu cred că piața chiriilor, care nu depinde așa mult de credite, ne dă indicii mai realiste despre care e valoarea reala a apartamentelor și cât sunt romanii dispuși sa păteasca pentru a sta în ele.
dacă un apartament se inchiriază să zicem cu 400 EUR/lună, intr-o anumită zonă si la un anumit număr de camere, asta inseamnă ca in 20 de ani cineva plătește chirie 96000 EUR ca să stea în el.
un tânăr de 30 de ani să zicem, poate alege să dea o suma din ordinul ăsta de mărime pe un apartament cu credit de la banca, sau să dea aceeasi sumă pe chirii si la 50 de ani sa fie si cu banii luați, și in stradă...!
cum alegerea mi se pare simplă, cu toate costurile bancilor, si cum piața chirilor destul de clară, declar acest articol nul, la fel ca și articolele opuse care prevăd mari creșteri de prețuri.
suntem, după calculele mele așadar foarte aproape de un preț corect al apartamentelor, ceva mai jos, dar e normala prudența dupa criza care abia s-a incheiat.
nu trebuie sa fii mare doctor in economie să știi ca în bula imobiliară prețurile erau evident mai mari decât cele reale, insă odata declanșată criza, ele cau cazut deasemenea mult sub prețul de echilibru, ceea ce este normal.
Ca sa creasca se folosesc artificii:
- raclama si propaganda pe tema asta, ca sa dea navala disperatii sa cumpere pana nu cresc
- programe care suporta sclavagismul si fac bancile stapani si afaceristii bogati - da, 'prima casa' si mai nou 'a doua' are de fapt ca scop mentinerea preturilor imobilelor la un nivel ridicat. Fara astfel de programe, preturile ar reveni mai la normal pentru o tara ca Ro.