Rezerva Federala va mentine probabil ratele de dobanda neschimbate miercuri iar institutia va avea probleme in a convinge investitorii sceptici ca poate intari politica monetara inainte de sfarsitul anului din cauza conditiilor economice adverse din SUA si din intreaga lume.

Janet Yellen, secretarul trezoreriei americaneFoto: Flickr / Day Donaldson

Cea mai puternica banca centrala din lume nu a mai majorat dobanzile de zece ani, iar pietele apreciaza ca practic nu exista nicio sansa pentru o astfel de decizie in sedinta de doua zile de saptamana aceasta.

O serie de date sumbre privind economiile lumii a alimentat o disputa intre presedintele Fed, Janet Yellen si colegii ei de la conducerea Rezervei Federale, alimentand speculatiile ca banca centrala va astepta pana in 2016 pentru a demara decolarea ratelor din zona “aproape zero”.

Cei 46 de analisti care au participat la un sondaj Reuters au apreciat in unanimitate ca miercuri Fed isi va mentine dobanda pentru imprumuturile “overnight” in intervalul 0-0,25%, asa cum este din 2008, cand a pornit efortul de recuperare a economiei din recesiunea severa in care intrase.

Majoritatea economistilor se asteapta insa la o marire a dobanzilor in decembrie. Pietele financiare considera insa ca exista doar 30% sanse pentru o majorare in ultima luna din 2015 si 54% sanse ca acest lucru sa se intample in martie.

Posibilitatea anuntarii unei majorari pare redusa si pentru ca Yellen, care anterior spusese ca o marire ar fi “potrivita” anul acesta, nu si-a programat o conferinta de presa dupa finalul intalnirii de politica monetara.

Fed ar putea pregati insa terenul pentru intarirea politicii monetare prin intermediul comunicatului oficial, pentru a semnala ca are mai putine ingrijorari in privinta economiei mondiale.

Recentele analize economice din SUA, totusi, au ridicat semne de intrebare in privinta soliditatii celei mai mari economii din lume si ar putea trece saptamani bune pana cand bancherii centrali americani se vor simti destul de increzatori astfel incat sa mareasca doanzile.

Asta inseamna ca miercuri comunicatul oficial va semana cu cel de la intalnirea de luna trecuta.

Dar statistica privind angajarile din luna septembrie a fost una dezamagitoare - doar 142.000 de locuri noi de munca create - ceea ce arunca indoieli asupra sustenabilitatii procesului de majorarea a numarului angajatilor, subminand argumentele privind majorarile de dobanda.

“Cel mai convenabil pentru ei este sa aleaga calea cea mai usoara si sa nu schimbe lucrurile prin decizii majore, vazand abia apoi ce afecte sunt”, spune Michael Feroli, economist la JP Morgan.

Cei mai multi dintre cei care decid politica monetara au spus ca se asteapta la marirea dobanzilor in 2015, dar doi dintre membrii conducerii Fed au “rupt frontul” stabilit de Yellen, punand sub semnul intrebarii opinia ei ca problemele de pe piata muncii vor alimenta inflatia si supraincalzi economia.

Membrii Fed Lael Brainard si Daniel Tarullo au solicitat public precautie, argumentand ca o crestere lenta in afara SUA ar putea submina puterea economiei americane si tine inflatia prea jos. Acestia, impreuna cu seful Fed Chicago constituie tabara celor care nu sustin intarirea politicii anul acesta.

Rezumand situatia, bancile centrale -din China si pana in Europa - relaxeaza politicile, mentinand o presiune pe dolar ceea ce loveste in exportatorii americani si actioneaza ca o frana asupra inflatiei.

Aceste tendinte ii complica lui Yellen misiunea de lider al Fed si de a obtine consens in cadrul consiliului guvernatorilor.

Rezerva Federala a avut probleme de comunicare in mandatul lui Yellen, care a preluat fraiele Fed acum mai putin de doi ani. Asta se traduce printr-un risc crescut ca investitorii sa fie surprinsi de modificarile de politica monetara, ceea ce ar duce la volatilitate in piete si alte probleme in economia globala.