"Adoptarea euro este un proces mult mai complicat decat denominarea leului, astfel ca discutiile pentru euro trebuie sa fie mai complexe, iar oamenii sa fie pregatiti emotional. Succesul unui astfel de proces depinde esential de o pregatire temeinica, astfel ca la momentul deciziei "trebuie sa fim siguri ca suntem foarte bine pregatiti, inclusiv emotional", spunea recent guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Desi tinta de aderare-anul 2019- este tot mai putin fezabila, dezbaterile serioase pe marginea acestui proiect sunt oricand binevenite. Societatea Romana de Economie (SOREC) organizeaza vineri, 6 noiembrie, ora 9,30, conferinta "Romania si Zona Euro" ora 9.30 in Aula Magna a Academiei de Studii Economice. La eveniment vor vorbi prof Daniel Daianu (membru in CA al BNR), Valentin Lazea (economistul sef al BNR), Ionut Dumitru (pres. Consiliul Fiscal), Radu Craciun(economistul sef al BCR), Aurelian Dochia, Florin Citu si Profesorul Cristian Paun.

Tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila, intrucat ca Romania ar trebui sa intre in anticamera zonei euro cel tarziu in iunie 2016, si este necesara o foaie de parcurs agreata la nivel national, inainte de a stabili data aderarii, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic nu mai este posibil, char daca am dori politic", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la briefingul dupa sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie al bancii centrale.

Chiar si in situatia intrarii in anticamera in iunie 2016 cu un efort deosebit de a indeplini conditiile, ceea ce este improbabil, daca nu imposibil, mai exista perioada de minimum doi ani in care Romania trebuie sa ramana in aceasta, fara a garanta intrarea in zona euro in 2019 si demersurile nu trebuie fortate in acest moment.

"Noi avem o abordare pe care am mai spus-o si o s-o propunem din nou Guvernului, presedintelui ca, inainte de orice decizie, de stabilirea unei date, sa ne facem o foaie de parcurs, trebuie sa stim ce inseamna atingerea acelei date, o foaie de parcurs care sa fie discutata politic, sa fie insusita si de opozitie, pentru ca la anul suntem in alegeri. Pentru foaia de parcurs trebuie un consens la nivel national, mai mult decat unul politic poate", a adaugat Isarescu.