Consumul, masurat si prin intermediul afacerilor din comertul cu amanuntul, a crescut in primele 10 luni din acest an cu 7,4% brut si cu 6,9% daca se iau in calcul si numarul de zile lucratoare si sezonalitatea, a anuntat joi Institutul National de Statistica. In luna octombrie 2015, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut fata de luna precedenta atat ca serie bruta cu 0,4% cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 0,7%, mai arata datele INS.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 11,1%, fiecare.

Octombrie 2015 comparativ cu septembrie 2015

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna octombrie 2015, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 0,4%, ca urmare a cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+6,2%).

Scaderi au inregistrat vanzarile de produse nealimentare (-2,3%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut pe ansamblu cu 0,7%, ca urmare a cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,1%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,4%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,5%.

  • Octombrie 2015  comparativ cu octombrie 2014

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna octombrie 2015, comparativ cu luna octombrie 2014 a inregistrat o crestere cu 11,1% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+23,8%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+8,6%) si la vanzarile de produse nealimentare (+3,3%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna octombrie 2015, comparativ cu luna octombrie 2014 a inregistrat o crestere cu 11,1% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25,1%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+11,3%) si la vanzarile de produse nealimentare (+3,9%).

  • Perioada 1.I-31.X. 2015  comparativ cu perioada 1.I-31.X.2014

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in perioada 1.I-31.X.2015, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2014 a inregistrat o crestere cu 7,4% datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+17,1%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,8%) si vanzarilor de produse nealimentare (+0,9%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in perioada 1.I-31.X.2015, comparativ cu perioada 1.I-31.X.2014, a inregistrat o crestere cu 6,9%, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+16,3%), comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+5,7%) si vanzarilor de produse nealimentare (+1,1%).