Am citit recent o carte recent in care era descris un test: unor copiii li se punea o pe masa o bezea, acestia avand doua optiuni: fie sa o manance pe loc, fie sa mai astepte 15 minute si apoi primesc doua bezele. Studiile au aratat ca dupa 30-40 de ani acei copii care aveau rabdare, au ajuns in timp oameni impliniti, sefi in pozitii de conducere samd. Ceilalti, cei care isi vedeau interesul doar pe termen scurt si mancau imediat bezeaua au ajuns vai de capul lor. In societatea romaneasca sunt prea multi oameni care pica testul bezelei", a spus marti economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Valentin LazeaFoto: Hotnews

Pastrarea macrostabilitatii este, in opinia lui Lazea, extrem de importanta pentru ca Romania se auto-vulnerabilizeaza in acest moment prin politicile fiscale pe care le promoveaza noul Cod fiscal si ajunge ca, alaturi de Croatia, in 2017 sa fie singura tara care va avea deficit de peste 3%. " De ce este important sa nu ai deficit de peste 3%? "Cand investitorii straini se uita la ansamblul pietelor emergente, ei gasesc care sunt punctele slabe, care sunt tarile mai slabe, care sunt caprioarele ranite, ca sa zic asa, cele care se departeaza de turma si devin victime sigure. Romania nu este astazi in aceasta situatie, dar va fi peste doi ani, ca urmare acestui Cod fiscal minunat pe care il avem. La orice semn de criza, investitorii straini se vor retrage din pietele emergente vulnerabile. Romania se pune singura pe sine in pozitia de a fi vulnerabila (...) In Romania s-au dat jos niste taxe, TVA... fara sa se uite nimeni ce efecte va avea acest lucru in viitor", a mai spus economistul sef al Bancii Centrale.

Lazea a mai spus ca din septembrie, anul trecut, Romania indeplineste toate cele 5 criterii de la Maastricht, la fel ca si 13 din 14 criterii din Tabloul de bord urmarit de Comisia Europeana, dar cu toate acestea Romania nu a invatat prea mult din lectiile crizei.

"Daca ne uitam la cifre, s-ar parea ca s-a invatat din criza. Stabilitatea economica este in sine un bun si in sine trebuie pretuita. Asta nu s-a invatat in aceasta tara. Alta lectie ne-invatata este modul de crestere al economiei. Cand vorbeam de o crestere bazata pe exporturi si ne asemanam cu Cehia, Polonia, era bine. Azi insa, cand vad nebunia cu stimularea consumului, imi dau seama ca ne-am indepartat de acel model virtuos si cred ca este o neintelegere fundamentala. In discutiile pe care le avem cu studenti, ii intrebam adeseori: Domnilor, voi cum ati vedea Romania in viitor: sa fim atelierul de productie al tarilor din Vest care sa faca aici masini, calculatoare samd? Sau ati vrea sa fim piata de desfacere a tarilor din Vest. 90% ar vrea sa fim atelierul Europei. In Romania nu a avut loc aceasta discutie", a conchis Lazea.

Reamintim ca in proiectul de buget pe anul viitor, economia va creste pe baza consumului, care va avea un aport de 4,7%, fata de un procent de 4,6% estimat pentru 2015, in timp ce exporturile nete sunt prevazute sa aiba o contributie negativa de 0,6%, de la minus 1% in acest an, reiese din proiectul de buget anuntat de Ministerul Finantelor Publice pentru 2016. .