Surse din Administratia Prezidentiala au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Klaus Iohannis va lua vineri o decizie privind Legea darii in plata.

Sursele citate sustin ca cel mai probabil seful statului va intoarce aceasta lege la Parlament, pentru a corecta o serie de probleme, printre care diferenta ce trebuie facuta intre o persoana care a achizitionat o casa pe credit si cele care au luat 50 de case pentru a face o afacere.

Legea darii in plata a fost adoptata in 25 noiembrie de Camera Deputailor, ca for decizional. Proiectul a fost initiat de deputatul PNL Daniel Zamfir, la text lucrand si avocatul Gheorghe Piperea. Alti 139 de deputati si senatori de la toate partidele si-au pus semnatura pe proiect, ca initiatori.

Pe scurt, legea darii in plata ofera posibilitatea unei persoane care s-a imprumutat la banca sa cedeze bancii imobilul care fusese ipotecat. Astfel, debitorul scapa de datorie, chiar daca banca nu mai reuseste sa-si recupreze banii imprumutati prin vanzarea imobilului in cauza.

Prin contrast, in prezent (pana la intrarea in vigoare a legii darii in plata), exista persoane care au luat credit ipotecar pentru o locuinta in timpul boom-ului imobiliar. Astfel, un client care in anul 2008 si-a cumparat, cu credit ipotecar de 70.000 de euro, un apartament pe care a platit 80.000 de euro, daca acum nu mai poate plati ratele, banca ii ia apartamentul si pastreaza banii achitati pana in prezent de client.

Mai departe, banca vinde la licitatie apartamentul in cauza, insa acum, dupa prabusirea pietei imobiliare, presupunem ca nu mai poate scoate pe el mai mult de 30.000 - 40.000 de euro. Astfel, pentru restul de bani pana la cei 70.000 de euro imprumutati, clientul ramane in continuare dator la banca.

Prin legea darii in plata, banca nu va mai putea sa se indrepte decat asupra bunului ipotecat, ci nu si catre alte proprietati, venituri actuale si viitoare ale clientului.

Reprezentantii bancilor comerciale din Romania si ai BNR s-au plans ca legea nu limiteaza aceste facilitati doar la debitorii care au o situatie materiala precara si risca sa fie scosi in strada si sa ramana mai departe datori la banci. De asemenea, ei au reprosat si ca legea nu limiteaza facilitatea la un singur imobil si nici nu plafoneaza suma in cauza. Astfel, sustin bancherii, si oamenii bogati care si-au cumparat vile sau care au vrut sa faca speculatii imobiliare pot sa beneficieze de legea darii in plata.