Statisticile pot fi inselatoare, uneori. Performantele economice generale pot ascunde o dezvoltare inegala a economiei, cu un puternic accent pe comert si cu un declin in sectorul de productie, dublatade o polarizare tot mai accentuata la nivel geografic, arata o analiza a KeysFin, realizata pe baza datelor de la Ministerul Finantelor si Registrul Comertului. O simulare privind evolutia cifrei de afaceri pe cele mai importante sectoare de activitate arata ca, fata de 2009, constructiile, furnizarea de energie electrica si gaze si distributia apei au inceput sa piarda teren, marcand un minus intre 1 si 4 procente, trend care a inceput intre 2012-2013 si s-a accentuat in ultimii ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceste sectoare, alaturi de imobiliare si transport/depozitare, au reusit sa adune, impreuna, o cifra de afaceri de 262 de miliarde de lei in 2014, in conditiile in care numai comertul acopera o valoare aproape dubla (420 miliarde lei).

Economia mondiala evolueaza ca in prognozele meteo. "Nimic nu este sigur, totul este probabil. Ne aflam intr-un fel de "cod galben" economic, iar tot mai multi experti vorbesc ca dinspre China se asteapta un "crivat" economic demn de "codul portocaliu". In ce masura economia romaneasca este pregatita pentru o schimbare brusca in atmosfera economica?", se intreaba analiztii KeysFin.

Suntem pregatiti pentru "inghetul" financiar?

Aceiasi analisti au incercat sa realizeze prognoza economica a Romaniei, pornind nu de la "buletinele meteo-economice" lansate de autoritati, ci de la conditiile reale din atmosfera economiei. de la realitatea din teren.

Prognoza oficiala arata destul de bine. Ritm confortabil de crestere economica, cresteri de salarii, o moneda nationala destul de stabila.

"Economia se dezvolta, din pacate, intr-un mod inegal, cu cel mai important accent pe comert, in timp ce industriile producatoare raman in urma si chiar tind sa piarda teren fata de punctul de cotitura din 2009. Este un semnal de slabiciune care, in cazulunei potentiale noi crize, ar putea determina consecinte negative in economie", spun analistii de la KeysFin.

Potrivit datelor lor, evolutia ascendenta din transporturi si depozitare (plus de 7% in 2015), imobiliare (6%) si industria prelucratoare (plus de 5%), trebuie conexata, in principal, cu dezvoltarea comertului.

"Avem de-a face cu o evolutie conjuncturala, care nu pare a fi, cel putin din prisma datelor luate in calcul, una sustenabila pe termen mediu si lung. Aceste domenii, aflate pe plus in prezent, sunt extrem de vulnerabile, putand oricand sa treaca pe minus,pe fondul unei furtuni economice", afirma expertii.

O privire detaliata asupra datelor statistice vine sa sustina semnele de intrebare privind sanatatea economica a Romaniei.

Analistii KeysFin au luat in calcul cifrele de afaceri de peste 1 mld. lei inregistrate in intervalul 2012-2014 si au descoperit, astfel, numai putin de 32 de ramuri economice unde evolutia a devenit negativa in 2014.

Se remarca performanta negativa din sectorul materiilor prime (-60%) si cea din sectorul chimic (-29-37%) - industrii care, in trecut, era vectori de crestere economica. De remarcat si curba descendenta marcata de comertul cu carne, lactate, oua, imbracamintesi alte obiecte diverse, de uz casnic.

Interesanta este, in acest context, si fotografia dinamicii infiintarilor de firme post-criza, care arata o scadere sensibila a numarului firmelor din mai toate domeniile, de la energie (30%), imobiliare (-9%), activitati profesionale (-19%), activitatide servicii administrative (18%), informatii si comunicatii (-17%), comert (-10%), constructii (-7%). Aspectele pozitive tin de evolutia spectaculoasa a numarului de firme din sectorul agricol (90%), industria prelucratoare (8%) si sanatate (23%).

"Datele prezinta, in general, semnele unei economii conjuncturale, axata pe oportunitate si mai putin pe stabilitate si perspectiva. Se investesc in continuare sume mari in comert, domeniu care asigura un rulaj optim, si prea putin in productie, in produsecare sa antreneze dezvoltarea industriilor pe orizontala", remarca analistii de la KeysFin.

"Scumpirea finantarilor, de exemplu, ar insemna o lovitura poate chiar mai puternica decat acum sase ani, atunci cand erau semnalate o serie de investitii programate pe termen mediu si lung. Acum insa, cu exceptia agriculturii, unde vedem un reviriment,nicio alta ramura industriala nu pare sa ofere garantii de sustenabilitate", sustin acestia.

Analistii afirma ca, in perspectiva unei eventuale crize externe, economiei romanesti ii va fi astfel greu sa reziste, asta in conditiile in care consumul intern a fost si va fi in continuare influentat de puterea de cumparare redusa, iar exporturiletind sa se restranga tot mai mult ca paleta de produse.

"Cu un sector bancar tot mai sensibil, mai arid si hotarat sa isi conserve pozitiile - vezi deciziile privind ingradirea creditarii dupa aparitia legii darii in plata - si cu un stat prea putin dispus sa antreneze investitii de mare amploare, cu dezvoltare pe orizontala, cum sunt cele din infrastructura, sansele ca Romania sa scape de un eventual nou "Ice Age" economic sunt, ca si prognozele meteo, probabile", au mai spus analistii.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.