Cu o intarziere de cateva saptamani, luni seara a aparut in Monitprul Oficial Hotararea Guvernului 159/2016 care modifica Normele de aplicare ale normelor cu privire la modul in care calculam impozitul datorat pentru locuinte, mai ales atunci cand gazduim si sedii sociale de firma. "Din pacate, si in varianta finala mentiunea cu privire la deducerea utilitatilor se aplica DOAR in cazul suprafetelor care NU pot fi delimitate. Desi modificarile normelor ar fi trebuit sa clarifice regimul aplicabil acestor cladiri, forma finala lasa loc interpretarilor", spune lectorul universitar Cristi Rapcencu, consultant fiscal.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reamintim ca in 11 martie, Guvernul a modificat si completat printr-o Hotarare, normele de aplicare ale Legii Codului fiscal, prin

includerea unor explicitari si a unor noi exemplificari ale situatiilor determinate de diversitatea activitatii contribuabililor. De exemplu, in ceea ce priveste impozitul pe cladiri, s-au adus lamuriri privind "ultima valoare impozabila inregistrata in evidentele fiscale", precizandu-se ca nu mai este necesara depunerea rapoartelor de evaluare in cazul rapoartelor de reevaluare intocmite in intervalul 2013-2014 si inregistrate in situatiile financiare in aceeasi perioada

Cum calculam impozitul?

  • Scenariul in care in locuinta NU  se desfasoara activitati economice

Daca nu se desfasoara activitati economice la adresa cladirii, lucrurile sunt clare.....Chiar daca suprafetele sunt sau NU sunt delimitate, cladirea se considera rezidentiala si astfel impozitul este calculat la o valoare a cladirii stabilita la fel ca si in anii precedenti.

  • Scenariul in care la adresa cladirii se desfasoara activitati economice

Practic, daca am sediul unui PFA intr-o camera din propriul apartament dobandit acum sase ani si se stie suprafata camerei, chiar daca nu imi deduc utilitatile, impozitul ar trebui sa il calculez prin insumarea impozitelor pentru cele doua suprafete.....

Adica, acea camera este considerata nerezidentiala si am de ales:

- raport de evaluare, pentru o cota intre 0,2-1,3%;

sau

- nu apelez la un evaluator dar impozitul este de 2% la valoarea stabilita ca si cum cladirea ar fi rezidentiala

Observati asadar....chiar daca nu imi deduc utilitatile, se cunosc suprafetele...si astfel costurile mele cresc, un raport de evaluare fiind cateva sute de lei.

Daca suprafata alocata PFA-ului nu se cunoaste, atunci in baza unei declaratii conform careia PFA nu isi deduce utilitatile de la acea adresa...cladirea va fi rezidentiala si NU mai trebuie sa apelez la un evaluator.

DE CE exista aceasta diferentiere intre cei care cunosc suprafetele alocate in scop nerezidential din totalul suprafetei si cei unde suprafetele nu pot fi delimitate?, se intreaba Cristi Rapcencu.

In cazul in care stiu suprafata camerei , mai exista un semn de intrebare: Formularea din HG 159/2016 este "atunci când suprafetele folosite în scop rezidential si cele folosite în scop nerezidential rezulta din documentatia cadastrala". Ori in cazul sediilor de firma sau de PFA suprafata alocata domiciliului fiscal rezulta din contractele de chirie sau de comodat, nu din documentatia cadastrala.....Astfel, putem considera ca suprafetele nu sunt delimitate si sa aplicam totusi cazul in care suprafata alocata PFA NU se cunoaste.

Exemplul 1:

In camera 1 din apartamenul X format din 3 camere are sediu social entitatea S.C. XXX SRL, in baza unui contract de comodat. Aceasta desfasoara activitati economice, dar nu isi deduce utilitatile.

Chiar daca am delimitat in contractul de comodat ca firma are sediul in camera 1, aceasta impartire nu reiese din extrasul de carte funciara....Astfel, suprafetele NU pot fi delimitate si in baza declaratiei conform careia firma nu isi deduce utilitatile, apartamentul va fi considerat integral cu destinatie rezidentiala.

Exemplul 2:

Intr-o vila format P+2, s-a stabilit ca parterul va fi spatiu comercial, iar etajele 1 si 2 vor avea destinatie de locuinta. Aceasta delimitare rezulta din documentatia cadastrala.

Astfel, suprafetele se cunosc, iar impozitul va fi calculat prin insumarea impozitului pe suprafata rezidentiala (etajele 1 + 2) si cea nerezidentiala (parterul).

"Lucrurile puteau fi clare daca se dorea acest lucru, dar au fost lasate acele paragrafe la interpretarea fiecaruia. Nu ca ar fi prima data cand se intampla asta", explica Rapcencu.

Vom reveni cu o analiza detaliata a textului legii