Declinul demografic al Romaniei a continuat si in februarie 2016, sporul natural fiind negativ, diferenta dintre numarul deceselor si cel al nasterilor depasind 8308 persoane, similar cu cel din februarie 2015, se arata intr-un comunicat transmis luni de Institutul National de Statistica. Cifrele furnizate de INS trag un semnal de alarma cu privire la politicile familiale care au nevoie de o reforma urgenta. Declinul demografic va avea un serios impact asupra economiei, cu accent pe educatie, piata muncii si sistemul de pensii. Mai toate sunt pe scadere: de la populatia scolara, la cea de varsta fertila si cei in varsta de munca samd.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daca vom continua in acest ritm, in cativa ani numarul elevilor de varsta scolara va presupune desfiintarea mai multor posturi de profesori/invatatori, populatia in varsta de munmca se va rari si ea, ceea ce ar putea pune o mare presiune asupra fiscalitatii muncii. Din tot mai putine contributii incasate, Statul va trebui sa asigure tot mai multe pensii.

Mai jos aveti ratele casatoriilor, nasterilor, divorturilor si deceselor la mia de locuitori, din 1960 incoace.

Inca ceva: Desi populatia Romaniei a crescut din 1930 incoace, exista judete unde densitatea/kilometrul patrat a scazut. In total sunt 5 asemenea judete.

Densitatea populatiei pe judete o aveti mai jos:

Vestea buna este ca in ultimii 5 ani a scazut numarul intreruperilor de sarcina. De la peste 115.000 avorturi, s-a ajuns la putin peste jumatate. Cifrele le aveti mai jos.

Daca ne uitam pe cifrele avorturilor mai detaliat, pe grupe de varsta mai exact, observam insa ca avorturile facute de populatia din grupele de varsta 25-29 de ani si 30-34 ani sunt fiecare mai numeroase decat cele din grupa de varsta 19-24 de ani. Datele, mai jos:

Unde suntem pe plan mondial:

  • La 1 ianurie 2014, populatia lumii a atins 7,2 miliarde de locuitori, conform Diviziei de Populatie a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU). Noile prognoze realizate de ONU estimeaza ca populatia globului va creste la 10 miliarde pana in anul 2060, cea mai mare parte a cresterii urmand sa aiba loc in tarile in curs de dezvoltare, mai ales in Asia. Vezi aici o harta in timp real a nasterilor si a deceselor pe glob.
  • La fiecare secunda se inregistreaza 4,3 nasteri si 1,8 decese. Tarile cu cea mai rapida crestere sunt India, China, Nigeria si Pakistan. Copiii de pana in 14 ani reprezinta peste un sfert din populatia globului, iar cei de peste 65% reprezinta 8%.
  • In UE, populatia e de circa 507,4 milioane locuitori. Aproape trei sferturi dintre europeni sunt localizati in doar 7 state- Franta, Germania, Italia, Polonia, Regatul Unit, Romania si Spania.
  • In UE, copiii de pana la 14 ani reprezinta 15,6%, in timp ce populatia de peste 65 ani, 18,2%. Irlanda si Franta sunt tarile cu ponderea cea mai mare a populatiei tinere, iar la polul opus, cele mai imbatranite tari sunt Germania si Bulgaria.
  • Atat in UE cat si in Romania, avem o problema cu rata fertilitatii. Rata totala a fertilitatii din UE se afla sub nivelul necesar inlocuirii simple a populatiei (aproximativ 2,1 copii la o femeie), fiind de 1,58 copii la o femeie. Tinerele cupluri au mai putini copii si ii concep la o varsta mai inaintata. tarile membre, in special Franta, Irlanda, Regatul Unit si tarile nordice, care au incurajat politicile "prietenoase" de sustinere a familiei si copilului, au inregistrat ratele cele mai mari de fertilitate.
  • Piramida varstelor reflecta cel mai fidel cronica generatiilor, evidentiind disproportiile in structura populatiei, pe varste si sexe. Reducerea numarului populatiei tinere a ingustat si mai mult baza piramidei varstelor. Efectele demografice si economice ale acestei evolutii se vor resimti in timp si vor atrage schimbari la nivelul diferitelor subpopulatii (populatia scolara, populatia de varsta fertila, populatia in varsta de munca).

Cateva date despre populatia Romaniei:

  • Populatia rezidenta a Romaniei inregistrata la 1 ianuarie 2014 a fost de 19,94 milioane de romani, din care 48,8% barbati si 51,2% femei. Valorile negative ale sporului natural, impreuna cu soldul negativ al migratiei externe, au facut ca populatia tarii sa continue sa scada cu 153.400 romani in ultimii doi ani.
  • Lent, fara sa atraga atentia, dar inevitabil, populatia tarilor europene sufera in prezent o a doua evolutie majora: aparitia unei noi grupe "varsta a patra" ("cei mai batrani dintre batrani", cei de peste 80 de ani) cu pondere mare, in continua crestere.
  • Ultimii 22 de ani s-au caracterizat prin continuarea scaderii numerice a populatiei cu aproape doua milioane de romani. Schimbarea comportamentului demografic al cuplurilor fata de propria reproducere, cresterea mortalitatii precum si migratia externa, au facut ca populatia Romaniei sa se reduca constant.

Mai jos aveti principalele cauze de deces din tara noastra:



  • Fenomenul de imbatranire este mai accentuat in mediul rural decat in urban. Astfel, la inceputul anului 1990, ponderea populatiei de 65 ani si peste in rural a fost de 13,5% din populatia totala si a crescut, la aproape 20%.


  • Mai asistam si la un proces de "feminizare a batranetii". Creste numarului femeilor in cadrul populatiei persoanelor varstnice. Femeile sunt mai longevive, numarul lor fiind aproape de doua ori mai mare decat cel al barbatilor. 
  • Mamele nasc la varste tot mai inaintate, fenomen care nu se intampla doar in Romania. Toata Europa imbatraneste, dar Romania "incarunteste" mai rapid. Iar asta ne va afecta tuturor buzunarele, pe termen mediu si lung. 
  • Tinerele cupluri doresc copii mai putini (unul de preferinta) si adusi pe lume la o varsta mai ridicata. Aceasta a devenit regula care guverneaza comportamentul reproductiv al tanarului cuplu

Mai jos aveti nou-nascutii dupa grupa de varsta a parintilor:

  • "Cercul vicios" al demografiei noastre consta in faptul ca ne-facand copii, ne agravam situatia economica, ceea ce la randul ei, ne va face sa amanam momentul conceperii unui copil pana cand o vom duce mai bine financiar. Numai ca asta nu se va intampla, ci dimpotriva. Iar cercul se adanceste, in lipsa unor masuri de stimulare demografica

Mai jos, populatia catorva din tarile est-europene, de la 1820 incoace.

  • Indicele de imbatranire, care reprezinta numarul de varstnici la 100 de copii, a fost in 2014 de 107, fata de 102 in 2012.
  • Structura populatiei feminine, pe grupe de varsta, a evoluat diferit. Generatiile nascute dupa decretul de interzicere a avorturilor din 1966 au determinat cresterea ponderii femeilor din grupa de varsta 45-49 ani. In schimb, populatia feminina din segmentul 35-44 ani a inregistrat o scadere semnificativa.
  • Ponderea copiilor nascuti-vii in afara casatoriei a crescut usor (de la 31,0% in anul 2012 la 31,5% in 2015).Din numarul total al copiilor nascuti in afara casatoriei, cei mai multi copii s-au nascut in mediul rural (54,4%). Cea mai mare parte a copiilor nascuti in afara casatoriei provin de la tinerele pana in 25 ani (56,6%).

In luna februarie 2016 s-au nascut 13.619 copii, cu 2.092 mai putini copii decat in ianuarie 2016. Tot in februarie 2016 s-au inregistrat 5684 casatorii (cu 952 mai multe decat in ianuarie) si s-au pronuntat 2691 divorturi (cu 1693 mai multe decat in luna ianuarie).