Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a inceput primele plati catre pagubitii Astra Asigurari, societate aflata in faliment. Pana in data de 3 mai 2016, FGA a achitat 1,256 milioane de lei pentru 248 de dosare de dauna. Platile vor continua pentru toate dosarele aprobate la plata, numarul acestora fiind, la data de 25 aprilie, de 4171 dosare, iar suma de plata depasind 16,1 milioane de lei.

Pagubitii Astra incep sa-si primeasca baniiFoto: Hotnews
  • UPDATE Carmen Radu, presedintele FGA: In aceasta dimineata au mai fost platite inca 106 dosare in valoare de 679.000 de lei. In total am platit deci 1,9 milioane de lei pentru 354 de dosare. Pana acum, media pe dosar de dauna a fost de 4500 de lei.

Fondul de Garantare are in analiza peste 65.000 dosare de dauna, iar pana acum a primit doar 32.000 cereri de plata

Oficialii Fondului de Garantare a Asiguratilor au precizat miercuri ca trebuie sa verifice din nou toate cele 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra, iar pagubitii trebuie sa faca din nou cereri de plata pentru a-si primi banii.

  • "Toate cele 57.210 dosare de dauna preluate de la Astra in luna octombrie 2015, trebuie reverificate si reinstrumentate de catre specialistii FGA. Clientii trebuie sa-si depuna din nou o cerere de dauna si documentele justificative. De ce trebuie reverificate? Am avut situatii in care in statusul unui asigurator un dosar aparea ca neplatit, desi era platit, posibil pentru ca nu fusese actualizata informatia si invers", a declarat miercuri Carmen Radu, presedintele FGA.

Carmen Radu a precizat ca Fondul a mai deschis ulterior inca 8.000 de dosare de dauna in contul Astra Asigurari. In aceste cazuri, pagubitii au facut cereri de plata. Atentie! Ca sa-si primeasca banii, pagubitii trebuie sa depuna cereri de plata. Ulterior dosarele deschise se analizeaza si in final sunt aprobate la plata de catre Comisia Speciala din FGA sau sunt respinse.

  • "Pana in prezent au fost deschise 32.800 de cereri de plata si dintre aceste peste 83% sunt cereri de plata pentru dosare de dauna (peste 27.000 de dosare de dauna). Din totalul cererilor de plata, peste 86% sunt pentru contractele din Romania, 12% din Slovacia si 2% din Ungaria", a spus Carmen Radu.

Pana la data de 25 aprilie 2016, au fost avizate in Comisia speciala 4195 de dosare, din care un numar de 24 au fost respinse. Suma aprobata la plata pentru celelalte 4171 de dosare este de 16.117.482, 77 lei. Platile se vor efectua in functie de varianta aleasa de fiecare creditor de asigurari atunci cand se face o cerere de plata: intr-un cont bancar prin virament, prin mandat postal sau cash, la orice agentie a bancii Raiffeisen.

  • Estimare FGA: Totalul despagubirilor in contul celor peste 57.000 de dosare preluate de la Astra va scadea de la circa 650 milioane lei la 480 milioane de lei

Introducerea in lege a plafonului de maxim 100.000 de euro pe creditor pe care-l poate primi un creditor a dus si la reducerea estimarii privind totalul platilor pe care le-ar avea de facut Fondul in contul celor peste 57.000 de dosare preluate de la Astra, de la circa 700 milioane lei la 480 milioane de lei.

Amintim ca la data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.

Oficialii FGA au estimat in premiera pentru HotNews.ro ca valoarea despagubirilor solicitate in cele 57.210 dosare ale pagubitilor Astra este de aproximativ 650 milioane de lei, cifra reconfirmata in luna februarie 2016.

Introducerea in lege a plafonului de maxim 100.000 de euro pe creditor pe care-l poate primi un creditor a dus si la reducerea estimarii privind totalul platilor pe care le-ar avea de facut Fondul de la circa 650 milioane lei la 480 milioane de lei.

  • "Estimarea era la 650 milioane lei, din care 600 milioane lei erau pentru polite emise in Romania. Urmarea a verificarilor facute si tinand cont ca FGA plateste maxim 450.000 lei, ultimele estimari ne arata ca suma va fi undeva la circa 480 de milioane de lei. Aceasta suma este strict referitoare la dosarele preluate de la Astra. La aceasta suma se vor adauga sumele aferente dosarelor noi deschise de FGA si daca asigurarii isi vor denunta politele vom plati si cota parrte pentru perioada neacoperita.
  • Creditorii au posibilitatea sa opteze atunci cand depun cereri de plata pentru plata direct prin virament, prin mandat postal sau sa ridice cash de la banca Raiffeisen. Peste 95% din platile de pana acum s-au facut prin virament si diferenta prin mandat postal", a precizat miercuri Carmen Radu.

Mona Cucu, director general adjunct al FGA: Circa 120 de dosare de dauna in care se solicita despagubiri de 230 milioane lei depasesc plafonul de maxim de 450.000 de lei pe creditor

Explicatia scaderii despagubirilor pe care FGA estimeaza ca le va plati este data de faptul ca exista pagubiti care au daune de peste 100.000 de euro de recuperat. Acestia ar trebui sa se inscrie cat se poate de repede la masa credala.

  • "Din verificarile noastre sunt cam 110-120 de dosare in care valoarea totala a despagubirilor solicitate este estimata la 230 milioane de lei, dosare care au depasit plafonul de maxim 450.000 lei care se acorda pe creditor. Aceasta este explicatia pentru reducerea estimarii anterioare. Din acest numar de 120 de creditori care depasesc plafonul, foarte putine se refera la dosare de vatamari corporale si deces", a declarat Mona Cucu, director general adjunct al FGA.

Cand vor fi achitate toate despagubirile cuvenite pagubitilor Astra Asigurari?

La aceasta intrebare este greu de dat un raspuns.

  • "Instrumentarea si inchiderea lor depinde si de momentul in care primim raspunsuri de la pagubiti. Pana in acest moment propriu zis s-au verificat cam jumatate din dosarele de dauna. Pe de alta parte, peste 5000 de dosare se afla in instantele din Romania", a precizat si Cristian Rosu, director general FGA.
  • "Trebuie sa fim pregatiti sa mergem si in instante, poate nu toata lumea va fi multumita. In industrie, un astfel de numar de dosare este gestionat cam intr-un an si jumatate. Vom depune toate eforturile. Cand vom considera necesar avem spatiul sa mai marim si echipa. Un dosar de dauna dureaza cam minim 2 saptamani de la momentul in care primim corespondenta de la client, dar avem si cazuri in care clientii ne-au transmis documentele si peste 1 luna", a precizat si Carmen Radu, presedintele Consiliului de Administratie al FGA.

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, actionarii Astra au atacat aceasta decizie si dupa mai multe amanari, joi, 28 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respiuns apelul acestora, falimentul ramanand practic definitiv.

Din acest moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate face plati insa numai catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Atentie! Un creditor poate avea mai multe dosare de dauna, dar nu poate primi de la FGA decat maxim 100.000 de euro.

FGA a mai atentionat miercuri potentialii creditori ai Astra Asigurari asupra faptului ca potrivit potrivit art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, FGA este in drept sa efectueze plati din disponibilitatile sale doar catre creditorii de asigurari care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor de asigurare al societatii aflate in faliment.

Decizia instantei din data de 28 aprilie 2016 nu modifica activitatea de primire si procesare a Cererilor de plata (Anexa 6) din partea potentialilor creditori de asigurari ai companiei Astra Asigurari. Aceasta activitate, conform legislatiei, se va desfasura timp de 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment sau de la data nasterii dreptului de creanta, atunci cand acesta s-a nascut ulterior.