Am vazut in ultimele zile doua spectacole de stand-up comedy, in care au aparut la microfon doi tineri, ambii din Moldova (noastra) si care se laudau printre altele cu faima moldovenilor de a fi cei mai "seriosi" bautori din Romania. Fiecare zona isi are dealtfel propriul orgoliu, la mine in Ardeal circuland si un banc (mai vechi, drept este): Un oltean ii spune unui ardelean: Bre, am facut anul asta o zuper-palinca. Are 38 de grade! La care ardeleanul: Noah, ma fecior,d'apai aia-i febra, nu-i palinca! Cum stau lucrurile in realitate? Cine bea mai multa bere, palinca si vin in Romania? Sa luam cifrele.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oltenii conduc detasat in privinta consumului, atat la bauturi alcoolice in general, cat si "defalcat", la consumul de vin, bere sau tarii. Moldovenii sunt pe locul al doilea, in timp ce ardelenii "prind" locul al doilea la tarii. Datele sunt furnizate de Institutul National de Statistica si se refera la anul 2015.

Interesanta este si impartirea consumatorilor de bauturi dupa decilele de venit. Stiti cu siguranta ca Statistica imparte populatia in "portii" mici de cate 10% asa-numitele decile de venit. Apoi pentru fiecare decila se calculeaza o medie a veniturilor. Prima decila este cea care cuprinde cele mai mici venituri, iar ultima decila cuprinde veniturile cele mai mari. Iata cum arata grafic aceasta impartire. Cu cat venitul e mai ridicat, consumul de bere creste, in vreme ce cel de vin si de tarii scad usor.

Mai jos, aveti "profilul" consumatorului de alcool dupa varsta. Ca idee, de-a lungul unui an, numarul celor care consuma alcool variaza, varful fiind inregistrat in sezonul cald (aprilie- septembrie). Preferatele romanilor sunt berea si vinul , cu mentiunea ca berea este preferata verii, iar vinul se consuma mai ales in anotimpul rece. In perioada octombrie - martie, cota de consum pentru vinul de casa se tripleaza, arata un studiu facut de GfK.

Numarul mediu de ocazii de consum pe zi pentru toate bauturile analizate este de 2.5 ori. Barbatii cu varsta pana in 35 de ani se disting printr-o frecventa zilnica semnificativ mai mare decat media - de 3 ori pe zi.

1 din 10 persoane adulte consuma cel putin o bautura in baruri, restaurante si terase, iar incidenta zilnica creste in sezonul cald cu apoximativ 20%.

Evident, consumul este "dozat" nu doar de venituri, ci si de copiii pe care ii ai in intretinere. Situatia, in acest caz, arata ca mai jos.

Sigur, mai putem imparti consumul de alcool si dupa categoria din care face parte consumatorul: salariat, somer, pensionar etc.

Aici trebuie mentionat faptul ca, potrivit unei estimari prezentate de Ministerul Sanatatii, in Romania mor anual peste 17000 de oameni datorita consumului de alcool, iar peste jumatate dintre acestia mor in perioada activa a vietii lor (intre 20 si 64 de ani). Mortalitatea la varsta adulta (20-64 de ani), atribuibila consumului de alcool este de trei ori mai mare la barbati si respectiv de 1,5 ori mai mare la femei, in Romania, comparativ cu UE. Intre cauzele de mortalitate atribuibile consumului de alcool se numara accidentele (mortalitate de trei ori peste media UE 15), bolile cardiovasculare (mortalitate de doua ori media UE10 - statele membre noi - si de opt ori media UE15) si ciroza hepatica (mortalitate peste dublul tarilor UE15) (Sursa: Nota referitoare la problematica consumului de alcool ca factor de risc asupra sanatatii: situatia actuala si obiective, Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica si Control in Sanatatea Publica, Cabinet Ministru)

Una peste alta, tara noastra este pe locul al cincilea in Europa la acest capitol, dupa Belarus, Republica Moldova, Lituania si Rusia.

Ca observatii punctuale, as mai nota:

  • Tinerii consuma cantitati mai mari de alcool in cursul aceluiasi episod fata de persoanele adulte (25 % dintre tineri beau peste 5 doze de alcool la o iesire in oras, fata de numai 11% adulti);
  • In randul tinerilor si adolescentilor se manifesta o tendinta crescatoare importanta (71% pentru adolescenti, 80% pentru tineri);
  • Exista o tendinta lent crescatoare a consumului de alcool la nivel mondial, fata de ultimele decenii;
  •  Europa este regiunea cu cei mai multi consumatori de alcool din lume;
  •  Ponderea consumului de alcool neinregistrat este importanta (aproximativ 30% din consumul total de alcool), dificil de estimat;
  • Aproximativ 90% dintre bautori consuma alcool in mod constant pe tot parcursul anuluide viata la nastere 68,7 ani

Acestea fiind zise, propun sa luam o pauza de-o bere. Ca pe canicula asta....:)