Paradoxal, dupa atentatele din Franta, turismul local nu a inregistrat prabusiri, asa cum s-ar fi putut estima intr-un mod simplist. E drept, au scazut ca numar vizitatorii din Europa, dar simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru cetatenii asiatici (viza pentru Franta se obtine acum in 48 de ore) a compensat scaderea vizitatorilor europeni. Numarul chinezilor care vor sa petreaca in Franta a crescut cu circa 24%, spun oficialii statisticii franceze. E drept, turismul in Paris a scazut cu 3%. Vin macar o parte din turistii care evita Franta sau Turcia, in Romania? Sau re-descopera Romania turistii romani care obisnuiau sa plece in vacante prin tarile care au fost tinte ale atacurilor teroriste? Si da si nu!

Dragos AnastasiuFoto: Hotnews

S-o luam pe cifre. Romani care practica turismul intern sunt in crestere numerica, e drept. Dar nu e foarte cert daca surplusul din perioada ianuarie-mai 2016 (fata de aceeasi perioada din 2015) provin din cei care se re-orienteaza dintre turismul extern spre cel intern ca urmare a securitatii personale fragilizate de atentate sau daca nu e vorba doar de o crestere a nivelului de trai valabila pentru o baza mai larga de turisti.

"La noi solicitarile pe "intern" au crescut de peste doua ori. Dar, trebuie precizat aici un lucru foarte important: noi suntem oricum intr-o crestere accelerata si am incheiat cateva contracte anul asta care au avut un impact semnificativ", spune Dragos Anastasiu, cel care opereaza reteaua Eurolines.

  • Eurolines: Anul acesta, vanzarile pentru pachetele din Romania au crescut cu 30%

In Romania (si prin agentiile de turism ) Litoralul este peste 50% din turismul intern. Ori el se bazeaza pe cele doua luni de vacanta si weekend-uri in special. Si era oricum plin. Nu cred (personal ) ca Litoralul a putut creste cu mai mult de 15%, nu avea unde ( la noi este mai mult decat dublu ). DAR A CRESCUT, asta este evident", mai spune Anastasiu.

Cu siguranta, mai puncteaza seful Eurolines, ceea ce se intampla in strainatate ii face pe romani (si in general pe oameni ) sa vrea sa stea mai aproape de casa dar sa nu renunte la vacanta. "Prin urmare cu siguranta ca turismul in Romania profita. Din pacate (pentru mine) profita oportunistic si oarecum "nesanatos" , pentru ca el ar avea nevoie de straini care sa vina aici (cel putin cate 7 zile, fara masini, consumand mai mult, facand mai multe excursii, ajutand la propagarea unei imagini mai bune a Romaniei in strainatate, venind si in lunile aprilie, mai, octombrie etc ). Dar profita!", mai spune Anastasiu.

Seful Eurolines admite ca in acelasi timp insa a crescut si numarul de cereri pentru extern. "Creste piata per total, iar din Turcia sunt extrem de putini oameni care renunta acum. Nu va mai spun ca toti cei care se duc ( chiar daca isi fac la inceput griji ) sunt super-incantati. In Turcia este mai liber ( turistii rusi nu mai sunt acolo ), este mult mai ieftin si serviciile mai bune. Deci , iata inca o buna oportunitate...", conchide Anastasiu.

Au fost si romani care au renuntat sa mai mearga la Paris imediat dupa atentate, chiar daca au pierdut niste bani, unii rugandu-ne sa le oferim destinatii "domestice", in tara sau in locuri considerate mai sigure, spune reprezentantul unui alt operator din turism.

  • Happy Tour: Atentatele influenteaza, desigur. Sunt turisti  pe care ii determina sa isi petreaca vacanta in tara, insa ponderea lor este scazuta

"Anul acesta, vanzarile pentru pachetele din Romania au crescut cu 30% fata de anul trecut (este analizata prima jumatate a anului). Acest fapt s-a datorat in principal emiterii voucherelor de vacanta, incepand cu acest an, dar si siguranței oferită de destinație. Destinatiile interne preferate de turistii Happy Tour sunt statiunile de pe litoral. Cele mai solicitate statiuni sunt Mamaia, Venus si Eforie Nord. Pretul mediu platit este de 250 euro/persoana/sejur 4 nopti, insa o parte dintre turisti au platit intre 100 si 300 de euro/noapte la hotelurile de 4 si 5 stele.

De obicei, turistii aleg sa stea pe litoral intre 3 si 7 nopti", au transmis miercuri HotNews.ro reprezentantii Happy Tour. Potrivit acestora, cei care vor sa isi petreaca vacanta in strainatate aleg destinatii ca Spania, Italia, Grecia, Portugalia, destinatii exotice precum Punta Cana, Republica Dominicana, Mexic, Cuba, Indonezia, Bali, Mauritius, Caraibe sau parcurile de distractie (DisneyLand, Legoland, Europa Park, PortAventura).

Cat priveste atentatele, acestea "influenteaza, desigur. Sunt turisti pe care teama de atentatele care s-ar putea petrece in destinatii externe ii determina sa isi petreaca vacanta in tara, insa ponderea lor in totalul vacantelor vandute de Happy Tour este scazuta. In acelasi timp, altii se reorienteaza spre alte destinatii externe", precizeaza oficialii Happy Tour.

In primele 5 luni din an, in Romania s-au cazat 3,4 milioane de turisti, din care trei sferturi erau romani, cifre similare cu cele valabile pentru aceeasi perioada din 2015.

In schimb, plecarile romanilor peste granita au fost in primele 5 luni de aproape 6 milioane, numarul romanilor care au mers in strainatate fiind in crestere cu aproape 20%.