Epopeea aplicarii legii darii in plata este inca la inceput. Prima institutie de credit care a notificat Statul ca intentioneaza sa se adreseze Curtii de Arbitraj a Bancii Mondiale (ICSID) este Raiffeisen Bank. Potrivit surselor noastre, alte doua banci pregatesc notificari similare. Motivul pentru care banca austriaca a notificat Ministerul Finantelor este simplu: intre Romania si Austria exista un tratat bilateral privind siguranta protectiei investitiilor straine, acesta fiind incalcat. Practic, dupa aparitia legii darii in plata, bancile sunt obligate sa provizioneze creditele care pot deveni neperformante, iar Raiffeisen tocmai a comunicat ca "darea in plata" le-a taiat 45 de milioane de euro din profit. HotNews.ro a adresat un set de intrebari Ministerului Finantelor pentru a evalua posibilele scenarii viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe romaneste, bancile reclama sumele pe care le pierd ca urmare a aparitiei unor legi ce altereaza iremediabil propriiile scenarii. Statul are la dispozitie circa 3 luni in care să modifice legea, sub ameninţarea unor procese pe care ar urma să le intenteze acţionarii băncilor străine din ţara noastră la tribunalele internaţionale , procese care in mod natural se pierd, iar banii sunt dati de la bugetul de stat. Este corect sa spunem ca acesti bani ii vom plati cu totii, prin taxe sau impozite.

Scurtand povestea, ca Stat ai doua variante: sau platesti cat spune Curtea de Arbitraj sau negociezi.

  • Ce spun reprezentantii MFP?

"Stimate domnule Popa, Vă mulțumim pentru interesul arătat față de acest subiect. Ministerul Finanțelor Publice confirmă primirea scrisorii trimise de Raiffeisen Bank International. Solicitarea băncii este deja în analiza experților din cadrul ministerului. Vor fi consultate toate instituțiile cu atribuții legate de această solicitare și, imediat ce vom avea toate informațiile, vom reveni cu un răspuns detaliat"

  • Ce inseamna asta?

Procedurile sunt greoaie. Toate documentele trebuie traduse de traducatori autorizati, apoi transmise initiatorilor legii, dupa care programate consultari cu toate partile implicate, inclusiv BNR. "Practic, asteptam sa isi spuna Curtea Constitutionala opinia pe marginea acestei legi", spun reprezentantii MFP. Care reprezentanti admit ca termenul impus de Banca Mondiala, de 90 de zile, e cam scurt, dar poate ca....

Una peste alta, Finantele vor initia consultari cu BNR, cu initiatorii legii darii in plata, urmand sa transmita Bancii Mondiale un punct de vedere cat mai rapid posibil.

Pana la aceasta ora, nici Presedintia si nici Guvernul nu au oferit mai multe detalii, dar acestea vor fi binevenite in momentul in care vor aparea.

  • Care sunt scenariile de lucru?

Cel mai decent este scenariul in care MFP propune un compromis bancii austriece pentru ca aceasta sa renunte la aciunea internationala. Cel mai negru scenariu este cel in care partile nu ajung la o intelegere iar Statul va fi obligat sa verse cateva sute de milioane de euro fiecarei banci reclamante. Bani care se vor regasi in buzunarele fiecaruia. "Nu stim pana unde putem sa ne intinde la negocieri, dar vom face tot ce putem", mai spun finantistii.

Analisti independenti spun insa pentru HotNews ca plata daunelor reclamate de banci ar "tranti" deficitul bugetar mult peste limitele agreate international.

Ramane de vazut care va fi in final pozitia MFP, cata vreme nu Finantele au initiat legea, dar din oacate, ele reprezinta Romania la ICSID.