Cifra de afaceri din comertul cu ridicata, un indicator al afacerilor dintre firmele din sectorul de comert, a avansat in luna august cu 15,1% fata de aceeasi luna din 2015, cel mai bun ritm din ultimii ani, cresterea fiind sustinuta in special de comertul cu produse agricole, arata datele publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), potrivit News.ro. In iulie, afacerile din comertul cu ridicata au crescut cu 4,7% in ritm anual, impulsionate de comertul cu masini si produse agricole. Cea mai mare crestere s-a inregistrat, in august, in comertul en gros cu produse agricole si animale vii, sector in care afacerile au fost mai mari cu 39,7% fata de aceeasi perioada din 2015, potrivit datelor INS.

Fata de luna anterioara, comertul en gros a crescut in luna august cu 4,1% pe serie bruta si cu 1,6% in cifre ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si variatiile sezoniere.

Cumulat pe primele opt luni ale acestui an, afacerile din comertul cu ridicata au crescut fata de aceeasi perioada a anului trecut cu 8,2%.

Statisticile nu includ comertul dintre firme cu autovehicule si motociclete.

Comertul cu ridicata este practicat in special de comerciantii care cumpara produse in cantitati mari, pe care le revand in cantitati mai mici altor comercianti sau clienti finali.

Anul trecut, comertul en gros a inregistrat un avans de 4,1% comparativ cu 2014, in special ca urmare a cresterii cu 17,4% din afacerile cu echipamente informatice si de telecomunicatii.

viewscnt